VGA monitor Spectrum 128, +2, +3-hoz

Mindenféle hardver tuning, ötlet ZX81-hez, ZX Spectrum-hoz régről és napjainkból...
Avatar
Dr.OG
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2018.11.07. 08:56

VGA monitor Spectrum 128, +2, +3-hoz

Hozzászólás Szerző: Dr.OG »

Sziasztok!

Van-e valakinek tapasztalata VGA monitor RGB-kimenetes Spectrumhoz való csatlakoztatása terén? Az alábbi linken egy csomó 15kHz-et (vagyis váltott soros videomegjelenítést) tudó monitor fel van sorolva, sajnos nagy részüket (99%) már nem gyártják:
http://15khz.wikidot.com/

Nekem van egy BenQ BL-912-őm, ami szépen működik Amigával és TVC-vel, vonakodva Ep128-cal. A Spectrum +2A-mat viszont nem szereti (egyáltalán nincs kép). A kérdés amiatt vált ismét aktuálissá, mert újra lehet kapni Dell U2412M-et, csak nem tudom, ez megenné-e a Spectrum videojelét.

Akinek van tapasztalata, és megosztaná, vagy ki tudja próbálni, tegye már meg legyen szíves!

Szerk.: Azt tudom, hogy a 128 és a 'sima' +2 TTL-szintű jeleket ad, és még az intenzitást is rá kell rakni az RGB jelekre, de ez néhány dióda és ellenállás segítségével könnyen megvalósítható, egyszerű és olcsó megoldás itt (C128-cal próbáltam, működik):
https://sites.google.com/site/h2obsessi ... gbi-to-vga
Szerencsére a +2A/+2B/+3 triónál ezt alapból megoldották, így elég kellene legyen a direkt átkötés. Sajnos ezeken a gépeken csak kompozit szinkron jön ki, amit vagy a VGA 13-as pinjére kötném, vagy egy egyszerű áramkörrel (lásd csatolmányok) ráraknám a zöld jelre (Sync-On-Greent a gépkönyve szerint tud a fent nevezett monitor).

Köszönettel: Dr.OG
Csatolmányok
'Egyszerűbb' megoldás
'Egyszerűbb' megoldás
'Bonyolultabb' megoldás
'Bonyolultabb' megoldás
Válasz küldése

Vissza: “Hardver ötletek”