Üdv Mindenkinek !
Eltelt ez az év. Idénre ne várjatok nagy fejtörőt, de valamit mégis adok
Íme egy 3 soros BASIC program LIST után:
10>PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
RUN és mégis csak 2-szer csuklik. Vajon miért ?
Pgyuri
Fejtörő (2009-2010)
Re: Fejtörő (2009-2010)
Hali!
Két lehetőség van.
1. Ez valami elmés, elvadult, nyelvi fejtörő megint és akkor csak hasonlóan agyarfurt elme tudja megfejteni, azaz nem érdemes rajta nekem agyalni...
2. A LIST után nem lehetne ">" jel, de itt mégis van, ráadásul az 10-es sor szürkébb, ezért lehet, hogy a 10-es sorban a PRINT elött van egy REM, majd mindenféle formázó karakter, DEL, stb, hogy a listában le lehessen látni.
Az első valószínűbb.
Péter
Üdv,
A fejtörő tisztázásához, mivel HPeter barátom 2-es pontja többeket megijesztett
Nincs semmi rejtett karakter, meg szürkeség, meg vezérlőbigyó. Amit láttok, az van:
Íme egy 3 soros BASIC program LIST után (pontosan LIST 10 után, ha már azt a '>' jelet odaírtam):
10>PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
és ahogy tanultuk, egy szöveges feladatban mindennek jelentősége van, minden információt tessék felhasználni !
Pgyuri
mert 5 GO TO 20 van
Latyi.ca
Sziasztok!
Én - igaz csak Klive alatt, mivel a munkahelyemre nem vittem be a 48K-s gépet, beírtam a leírt programot, de az bizony 3x csuklik. Akár LIST 10-et írok, akár kurzorbillentyűkkel megyek fel a 10-es sorra az bizony 3x csuklik. Mindezt 48K módban, 128K módban, +2 módban, +2a módban, +3 módban is kipróbáltam - innentől kezdve kezdem nem érteni magát a kérdést. Rémlik, hogy anno voltak ilyen gondjaim, de akkor ki kellett adni egy CLS parancsot és megszűntek az ilyen hibák.
BUDDHA
Sziasztok!
BUÉK mindenkinek!
Nekem az jutott eszembe, hogy csak a 20 és 30-as sorok vannak begépelve, a 10-est kiprinteljük:
PRINT " 10>PRINT ""HUKK""" És utána adjuk ki a LIST 10-et. Mivel nincs 10-es sor, ezért nem fog > jelet tenni sehová. Olyan, mintha csak simán a LIST parancsot adtunk volna ki. Ezek után tényleg a Pgyuri által megadott kód lesz a képernyőn, és RUN után tényleg csak két HUKK-ot kapunk.
Üdv,
STP
Hja kérem, ha LIST 10 volt, akkor előtte lehet még pl.1 GOTO 11 is...
Peter
Üdv,
Jaj, bajtársak ... ahogy írtam, mindössze 3 soros BASIC program. Semmi rejtett sor, semmi GO TO.
stp megoldása nem felel meg ennek, mert nem 3 soros BASIC program. GO TO nincs, így azok is elvetve. Más a rejtély kulcsa.
Íme egy 3 soros BASIC program LIST után (pontosan LIST 10 után, ha már azt a '>' jelet odaírtam):
10>PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
és ahogy tanultuk, egy szöveges feladatban mindennek jelentősége van, minden információt tessék felhasználni !
Pgyuri
A legelső levélben csak sima LIST volt, nem LIST 10.
Üdv,
Bali
Sziasztok,
LIST utan RUN, vagis Spectrumul:
LIST:RUN
Na ezutan valoban ketszer csuklik. Vagis ketszer kiirja, hogy HUKK HUKK HUKK. Egyszer a LIST-re, utana pedig lefut.
Szerintem
BUEK,
Kalman.
Szia!
A RUN törli a képernyőt, azaz nincs jelentősége a listnek.
Péter
Hmmm... Esetleg a két "HUKK" uán egy "scroll?" jön mert már tele volt a képernyő?!
- Csory -
Hali!
Én mondtam, hogy ez valami elmés fejtörő lesz! Mindenkinek sok sikert hozzá! Nekem ehhez már késő, vagy túl korán van!
Boldog új évet mindenkinek, na és jövőre egy sieres találkozót! 
Péter
B-Ú-É-K minden Speccyalistának!
Arra gondoltam, hogy talán a basic sor sorszámát tartalmazó bájtokat (23755-23756) kell átpókolni olyan értékre, hogy sorként ezt mutassa. 10> Miután ez valójában a basic számára értelmezhető 9999. basic sornál magasabb érték, a list 10 után a 20. sortól hajtja végre a programot. Ha így van.
Üdv,
Csaba (makranc)
Sajnos úgy tűnik, hogy nem működik a dolog.
23755-re 63-nál nagyobb értéket írva láthatatlanok és run-ra nem hajtódnak végre a basic-sorok. Ha 23755 értéke 63 és 23756-é nulla, akkor az első sor sorszámaként
@128 látszik, de list után így is kiprinteli mind a három hukkot.
Kár...
Üdv,
Csaba (makranc)
Ahogy ismerlek téged, valahol máshol van a kutya elásva. Az, hogy "csuklik" nem biztos, hogy úgy kell értelmezni, hogy kiírja azt, hogy HUKK. Mert azt háromszor írja ki a program. A csuklás lehet a billentyűklikk? Leütöm az R-t és az entert? az kettő klikkenés, amit felfoghatunk csuklásnak? Vagy begépeli a júzer, lefuttatja, és emígyen szóla:
-Pgyuri, Pgyuri, az anyád ne sirasson, megint megtréfáltál. És mivel kétszer emlegetve lettél, kétszer csuklasz is.
Na, minden jót, boldog új évet!
Mópi
Igenigen, a lelkem mélyén én is tudom hogy PGyuri esetében a magyarázat nem lehet logikus (illetve technikai), mégis mindenki ezzel próbálkozik. Tessék összeolvasni a Vizsolyi-biblia minden prímszámadik betűjét, vagy valami hasonló lesz a megoldás...
- Csory -
No igen, már csak az a kérdés, hogy ki csuklik 2-t.
))))
üdv,
Bali
Igen, ezt már én is felvetettem (Skype-on) Pgyurinak, de én úgy kérdeztem:
"Ugyen nem olyan bugyuta a megoldás, hogy..."
De, ugye, Pgyuri barátunk nem olyan bugyuta
, így valami más a megoldás.
Üdv.
--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
basic sorban lehet színezni, nem az van hogy rejtett utasítás van ilyen módon?
endi
A bulizóknak legjobbakat kívánom, és közben megpróbálom még idén megfejteni a feladványt:
Az sehol nincs írva, hogy a LIST után látható program és a RUN-nal indított az ugyanaz. Lehet hogy a RUN-t egy másik gépen adjuk ki, amely programja csak két "HUKK" kiírást tartalmaz
.
Mindenkinek BÚÉK!
--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
OK, hat akkor legyen RUN 20 . Erre tenyleg csak 2 HUKK-ot kapunk.
Meg1x BUEK,
Kalman
Én még a rendszerváltozók buherálására gondoltam, de ha a PROG változót növelem, akkor a LIST sem fogja az első sort listázni, ha pedig a PRINT pozícióval (S POSN) variálok, azt a RUN alaphelyzetbe állítja. A RAMTOP átállítgatásával ugyan elvileg lehetne csökkenteni a BASIC tárterületet, és ez a LIST parancsot nem befolyásolná, és nem is sikerült megoldani, hogy az utolsó parancs ne fusson le...
Szóval szabad a gazda szerintem is.
Üdv,
STP
Két lehetőség van.
1. Ez valami elmés, elvadult, nyelvi fejtörő megint és akkor csak hasonlóan agyarfurt elme tudja megfejteni, azaz nem érdemes rajta nekem agyalni...

2. A LIST után nem lehetne ">" jel, de itt mégis van, ráadásul az 10-es sor szürkébb, ezért lehet, hogy a 10-es sorban a PRINT elött van egy REM, majd mindenféle formázó karakter, DEL, stb, hogy a listában le lehessen látni.
Az első valószínűbb.
Péter
Üdv,
A fejtörő tisztázásához, mivel HPeter barátom 2-es pontja többeket megijesztett

Nincs semmi rejtett karakter, meg szürkeség, meg vezérlőbigyó. Amit láttok, az van:
10>PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
Pgyuri
mert 5 GO TO 20 van
Latyi.ca
Sziasztok!
Én - igaz csak Klive alatt, mivel a munkahelyemre nem vittem be a 48K-s gépet, beírtam a leírt programot, de az bizony 3x csuklik. Akár LIST 10-et írok, akár kurzorbillentyűkkel megyek fel a 10-es sorra az bizony 3x csuklik. Mindezt 48K módban, 128K módban, +2 módban, +2a módban, +3 módban is kipróbáltam - innentől kezdve kezdem nem érteni magát a kérdést. Rémlik, hogy anno voltak ilyen gondjaim, de akkor ki kellett adni egy CLS parancsot és megszűntek az ilyen hibák.
BUDDHA
Sziasztok!
BUÉK mindenkinek!
Nekem az jutott eszembe, hogy csak a 20 és 30-as sorok vannak begépelve, a 10-est kiprinteljük:
PRINT " 10>PRINT ""HUKK""" És utána adjuk ki a LIST 10-et. Mivel nincs 10-es sor, ezért nem fog > jelet tenni sehová. Olyan, mintha csak simán a LIST parancsot adtunk volna ki. Ezek után tényleg a Pgyuri által megadott kód lesz a képernyőn, és RUN után tényleg csak két HUKK-ot kapunk.
Üdv,
STP
Hja kérem, ha LIST 10 volt, akkor előtte lehet még pl.1 GOTO 11 is...
Peter
Üdv,
Jaj, bajtársak ... ahogy írtam, mindössze 3 soros BASIC program. Semmi rejtett sor, semmi GO TO.
stp megoldása nem felel meg ennek, mert nem 3 soros BASIC program. GO TO nincs, így azok is elvetve. Más a rejtély kulcsa.
10>PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
Pgyuri
A legelső levélben csak sima LIST volt, nem LIST 10.
Üdv,
Bali
Sziasztok,
LIST utan RUN, vagis Spectrumul:
LIST:RUN
Na ezutan valoban ketszer csuklik. Vagis ketszer kiirja, hogy HUKK HUKK HUKK. Egyszer a LIST-re, utana pedig lefut.
Szerintem

BUEK,
Kalman.
Szia!
A RUN törli a képernyőt, azaz nincs jelentősége a listnek.
Péter
Hmmm... Esetleg a két "HUKK" uán egy "scroll?" jön mert már tele volt a képernyő?!
- Csory -
Hali!
Én mondtam, hogy ez valami elmés fejtörő lesz! Mindenkinek sok sikert hozzá! Nekem ehhez már késő, vagy túl korán van!

Péter
B-Ú-É-K minden Speccyalistának!
Arra gondoltam, hogy talán a basic sor sorszámát tartalmazó bájtokat (23755-23756) kell átpókolni olyan értékre, hogy sorként ezt mutassa. 10> Miután ez valójában a basic számára értelmezhető 9999. basic sornál magasabb érték, a list 10 után a 20. sortól hajtja végre a programot. Ha így van.
Üdv,
Csaba (makranc)
Sajnos úgy tűnik, hogy nem működik a dolog.
23755-re 63-nál nagyobb értéket írva láthatatlanok és run-ra nem hajtódnak végre a basic-sorok. Ha 23755 értéke 63 és 23756-é nulla, akkor az első sor sorszámaként
@128 látszik, de list után így is kiprinteli mind a három hukkot.
Kár...
Üdv,
Csaba (makranc)
Ahogy ismerlek téged, valahol máshol van a kutya elásva. Az, hogy "csuklik" nem biztos, hogy úgy kell értelmezni, hogy kiírja azt, hogy HUKK. Mert azt háromszor írja ki a program. A csuklás lehet a billentyűklikk? Leütöm az R-t és az entert? az kettő klikkenés, amit felfoghatunk csuklásnak? Vagy begépeli a júzer, lefuttatja, és emígyen szóla:
-Pgyuri, Pgyuri, az anyád ne sirasson, megint megtréfáltál. És mivel kétszer emlegetve lettél, kétszer csuklasz is.

Na, minden jót, boldog új évet!
Mópi
Igenigen, a lelkem mélyén én is tudom hogy PGyuri esetében a magyarázat nem lehet logikus (illetve technikai), mégis mindenki ezzel próbálkozik. Tessék összeolvasni a Vizsolyi-biblia minden prímszámadik betűjét, vagy valami hasonló lesz a megoldás...
- Csory -
No igen, már csak az a kérdés, hogy ki csuklik 2-t.

üdv,
Bali
Igen, ezt már én is felvetettem (Skype-on) Pgyurinak, de én úgy kérdeztem:
"Ugyen nem olyan bugyuta a megoldás, hogy..."
De, ugye, Pgyuri barátunk nem olyan bugyuta

Üdv.
--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
basic sorban lehet színezni, nem az van hogy rejtett utasítás van ilyen módon?
endi
A bulizóknak legjobbakat kívánom, és közben megpróbálom még idén megfejteni a feladványt:
Az sehol nincs írva, hogy a LIST után látható program és a RUN-nal indított az ugyanaz. Lehet hogy a RUN-t egy másik gépen adjuk ki, amely programja csak két "HUKK" kiírást tartalmaz

Mindenkinek BÚÉK!
--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
OK, hat akkor legyen RUN 20 . Erre tenyleg csak 2 HUKK-ot kapunk.
Meg1x BUEK,
Kalman
Én még a rendszerváltozók buherálására gondoltam, de ha a PROG változót növelem, akkor a LIST sem fogja az első sort listázni, ha pedig a PRINT pozícióval (S POSN) variálok, azt a RUN alaphelyzetbe állítja. A RAMTOP átállítgatásával ugyan elvileg lehetne csökkenteni a BASIC tárterületet, és ez a LIST parancsot nem befolyásolná, és nem is sikerült megoldani, hogy az utolsó parancs ne fusson le...

Szóval szabad a gazda szerintem is.

Üdv,
STP
Üdv,
No lám, megleptetek. Örülök, hogy jópáran töprengtetek a kérdésen. Igazat bevallva ez egy kétlépcsős feladványnak készült, amire részben rá is jöttetek, bár maga a feladvány is mutatta. Szóval arra, hogy a LIST és a RUN között valami ravaszságnak kell történnie, amitől csak 2-szer csuklik. Igen, valami ott még történik. Segítséget kaptok hozzá:
Ezt a 3 soros BASIC programot kötelező begépelni:
10 PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
Ki kell listázni a képernyőre a LIST paranccsal.
Utána valami történjen, ami nem módosíthatja ezt a 3 programsort semmilyen módon, nem törölhet, nem vihet be újabb sort vagyis semmilyen változás nem
történhet a programban, azaz TILOS a program módosítása.
Ez után a szokásos mondat következik:
Még annyi, hogy a feladat BASIC ismerettel megoldható, nem igényel gépi kódú programozást és rendszerközeli gépismeretet
No azt hiszem, rövidesen érkezik a megoldás !
Pgyuri
LIST után leragasztottam szigszalaggal a képernyő felső sorát, így csak két "HUKK" látszik.
Üdv,
Csaba (makranc)
Sziasztok,
LIST utan begepeljuk ezt:
PAUSE 0 : IF INKEY$="r" THEN RUN 20
Majd RUN, vagyis r, es ketszer csuklik.
A 3 soros BASIC programhoz nem nyultam.
Jo lesz ?
Kalman.
Vagy, ha ragaszkodunk a RUN szohoz, akkor:
INPUT LINE a$ : IF a$="RUN" THEN RUN 20
Csak ennek az a szepseghibaja, hogy ki kell irni a RUN szot. Spectrumul viszont a RUN parancs az "r" billentyu lenyomasat jelenti. Bar az is igaz, hogy a feladat csak annyit ir, hogy RUN, es nem azt, hogy kiadjuk a RUN parancsot.
Udv,
Kalman.
Na es vegul itt egy teljesen eletszeru:
PRINT #1; FLASH 1; "K": PAUSE 0: IF INKEY$="r" THEN PRINT #1; AT 1,0; "RUN
"; FLASH1;"L": PAUSE 0: RUN 20
Egyelore nincs tobb otletem
Kalman.
hahaha, ez marha jó
endi
Ez mindent visz!!!
Gémeri
Lehet, hogy ennél jobb megoldást Pgyuri se tud?
)
Üdv,
makranc
ebből a megoldásból a kísérő szöveg ami üt:
"teljesen életszerű".

Viktor
Na jo, nem 'teljesen' eletszeru.
Mert ahhoz le kellene kezelni az osszes letezo parancsot, vagyis nem csak a RUN-t. De arra meg nem jottem ra, hogy lehet azt megcsinalni egyetlen sorban.
Elgondolkodom rajta
)
Kalman
Véleményem szerint vakvágányon vagyunk. A megoldást valahol az ominózus mondatban kell keresni:
"RUN és mégis csak 2-szer csuklik. Vajon miért ?"
A miért és a ? közötti space, ne tévesszen meg senki, az a Gyuri copyright-ja, nem hiszem, hogy része a feladatnak.
Ilyeneken agyalok, hátha valaki közelebb visz a megoldsához:
két - SZER - CSUK - LIK
há' - ROM - hukk,
stb...
Péter
Ha mondjuk csuklasnak vesszuk a keyboard beepet (esetleg elotte hangsulyozaskepp volt egy POKE 23609,20) akkor egy csuklas a RUN egy masodik az ENTER?!
- Csory -
És akkor lehet, hogy a POKE az a 'ravaszság', aminek történnie kell a LIST és RUN között.
Ez jó, tetszik.
Kalman
Ezt már ketten (Mópi is meg én is) felvetettük, de Pgyuri nem helyeselt azóta sem. Szóval más lehet a dolog
.
--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
No lám, megleptetek. Örülök, hogy jópáran töprengtetek a kérdésen. Igazat bevallva ez egy kétlépcsős feladványnak készült, amire részben rá is jöttetek, bár maga a feladvány is mutatta. Szóval arra, hogy a LIST és a RUN között valami ravaszságnak kell történnie, amitől csak 2-szer csuklik. Igen, valami ott még történik. Segítséget kaptok hozzá:
Ezt a 3 soros BASIC programot kötelező begépelni:
10 PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK"
30 PRINT "HUKK"
Ki kell listázni a képernyőre a LIST paranccsal.
Utána valami történjen, ami nem módosíthatja ezt a 3 programsort semmilyen módon, nem törölhet, nem vihet be újabb sort vagyis semmilyen változás nem
történhet a programban, azaz TILOS a program módosítása.
Ez után a szokásos mondat következik:
Még annyi, hogy a feladat BASIC ismerettel megoldható, nem igényel gépi kódú programozást és rendszerközeli gépismeretet

No azt hiszem, rövidesen érkezik a megoldás !

Pgyuri
LIST után leragasztottam szigszalaggal a képernyő felső sorát, így csak két "HUKK" látszik.

Üdv,
Csaba (makranc)
Sziasztok,
LIST utan begepeljuk ezt:
PAUSE 0 : IF INKEY$="r" THEN RUN 20
Majd RUN, vagyis r, es ketszer csuklik.
A 3 soros BASIC programhoz nem nyultam.
Jo lesz ?

Kalman.
Vagy, ha ragaszkodunk a RUN szohoz, akkor:
INPUT LINE a$ : IF a$="RUN" THEN RUN 20
Csak ennek az a szepseghibaja, hogy ki kell irni a RUN szot. Spectrumul viszont a RUN parancs az "r" billentyu lenyomasat jelenti. Bar az is igaz, hogy a feladat csak annyit ir, hogy RUN, es nem azt, hogy kiadjuk a RUN parancsot.
Udv,
Kalman.
Na es vegul itt egy teljesen eletszeru:
PRINT #1; FLASH 1; "K": PAUSE 0: IF INKEY$="r" THEN PRINT #1; AT 1,0; "RUN
"; FLASH1;"L": PAUSE 0: RUN 20
Egyelore nincs tobb otletem

Kalman.
hahaha, ez marha jó

endi
Ez mindent visz!!!

Gémeri
Lehet, hogy ennél jobb megoldást Pgyuri se tud?

Üdv,
makranc
ebből a megoldásból a kísérő szöveg ami üt:
"teljesen életszerű".

Viktor
Na jo, nem 'teljesen' eletszeru.
Mert ahhoz le kellene kezelni az osszes letezo parancsot, vagyis nem csak a RUN-t. De arra meg nem jottem ra, hogy lehet azt megcsinalni egyetlen sorban.
Elgondolkodom rajta

Kalman
Véleményem szerint vakvágányon vagyunk. A megoldást valahol az ominózus mondatban kell keresni:
A miért és a ? közötti space, ne tévesszen meg senki, az a Gyuri copyright-ja, nem hiszem, hogy része a feladatnak.
Ilyeneken agyalok, hátha valaki közelebb visz a megoldsához:
két - SZER - CSUK - LIK
há' - ROM - hukk,
stb...
Péter
Ha mondjuk csuklasnak vesszuk a keyboard beepet (esetleg elotte hangsulyozaskepp volt egy POKE 23609,20) akkor egy csuklas a RUN egy masodik az ENTER?!
- Csory -
És akkor lehet, hogy a POKE az a 'ravaszság', aminek történnie kell a LIST és RUN között.
Ez jó, tetszik.
Kalman
Ezt már ketten (Mópi is meg én is) felvetettük, de Pgyuri nem helyeselt azóta sem. Szóval más lehet a dolog

--
-==ooO=[Leslie]=Ooo==-
Üdv Mindenkinek,
(Kín)versben:
Mielőtt elmúlna aktualitása,
Íme a fejtörő megoldása.
Kálmánnak meg gratulálok,
Programsoros humorához.
Megoldás következik:
A megoldás: Mert közben Boldog Új Évet Kíván !
Hogy hogyan ? Nem jó helyen keresgéltetek, mert bizony mindhárom BASIC programsor lefut, a RUN sima RUN. A LIST és a RUN közben történik a turpisság, de a jó bűvész már előkészíti a trükkjét:
10 PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK" ahol a H, az U és az első K grafikus módban lett begépelve
30 PRINT "HUKK"
LIST és megjelenik a fenti 3 sor. Ezután a varázssor, ami BASIC ismeretekkel megírható (minden könyv, példaprogram UDG-vel is bőven foglalkozik):
FOR f=USR "H" TO USR "K"+7: POKE f,PEEK (f-48):NEXT f
Mivel a H és a K betű pontosan 6 karakterrel van eltolva a B és E-től, így ezzel a ciklussal átmásolódnak a megfelelő betűk. A programsorok ettől nem változnak. Aztán a szép magyar ékezetért folytatható a
POKE USR "U",24: POKE USR "K",24
és íme a RUN után:
HUKK
BÚÉK
HUKK
vagyis tényleg kétszer csuklik, mintha csak kedves jóbarátunk üdvözölne minket az új évre.
)
Pgyuri
Zseniális!!!! Gyurikám! Gratu! Gémeri
Sziasztok,
Hat ez Kiraly!
Talan jovo szilveszterig rajottem volna - ha egyaltalan
Most igy utolag ertem a megfogalmazast: LIST utan ... RUN majd megis .... .
Egy kicsit furcsallottam a megfogalmazast, arra gondoltam, hogy azert ilyen, hogy valamilyen sejtelmes 'kodbe' burkolja a fejtorot. De most mar vilagos. Mint ahogy a "... mindennek jelentősége van..." kijelentesnek is valoban jelentosege van.
Igy valoban a LIST csak egy 'virtualis' kepet ad arrol, hogy mi van begepelve, a valosagban mas van ott. Es aztan persze kell a varazssor is.
Koszonet a fejtoroert, szivesen latjuk az ehhez hasonloakat a jovoben is.
Kalman.
Szia!
Még szerencse, hogy nem volt "NAGY" a fejtörő...
De tényleg király, segített volna, ha tudjuk, hogy a 20-as PRINT után
UDG van, de ez nem látszott rajta. Na, majd jövőre...
Péter
Szia,
HUKK, neked is boldog újévet, HUKK!
Egyetértek Gémeri-vel, zseniális!
Gyuri! Csak az az egy apró hiányossága van rejtvényeidnek, hogy megfejthetetlenek, de ez nem baj...
Üdv,
makranc
Igazából tényleg nem volt erőltetett, csak a saját figyelmetlenségem miatt zártam ki az UDG karaktereket. Mert "Nincs semmi rejtett karakter, meg szürkeség, meg vezérlőbigyó." Ez a mondat tényleg nem vonatkozik az UDG-re.
És azzal, hogy nem csuklik, tényleg nem azt mondtad, hogy nem ír ki mást, csak két HUKK feliratot...
Mindenesetre tényleg ötletes feladvány és megoldás volt, és legalább egy kicsit megint elmerültünk a Spectrum BASIC rejtelmeiben.
Köszi érte!
Üdv,
STP
(Kín)versben:
Mielőtt elmúlna aktualitása,
Íme a fejtörő megoldása.
Kálmánnak meg gratulálok,
Programsoros humorához.

Megoldás következik:
A megoldás: Mert közben Boldog Új Évet Kíván !
Hogy hogyan ? Nem jó helyen keresgéltetek, mert bizony mindhárom BASIC programsor lefut, a RUN sima RUN. A LIST és a RUN közben történik a turpisság, de a jó bűvész már előkészíti a trükkjét:
10 PRINT "HUKK"
20 PRINT "HUKK" ahol a H, az U és az első K grafikus módban lett begépelve
30 PRINT "HUKK"
LIST és megjelenik a fenti 3 sor. Ezután a varázssor, ami BASIC ismeretekkel megírható (minden könyv, példaprogram UDG-vel is bőven foglalkozik):
FOR f=USR "H" TO USR "K"+7: POKE f,PEEK (f-48):NEXT f
Mivel a H és a K betű pontosan 6 karakterrel van eltolva a B és E-től, így ezzel a ciklussal átmásolódnak a megfelelő betűk. A programsorok ettől nem változnak. Aztán a szép magyar ékezetért folytatható a
POKE USR "U",24: POKE USR "K",24
és íme a RUN után:
HUKK
BÚÉK
HUKK
vagyis tényleg kétszer csuklik, mintha csak kedves jóbarátunk üdvözölne minket az új évre.

Pgyuri
Zseniális!!!! Gyurikám! Gratu! Gémeri
Sziasztok,
Hat ez Kiraly!
Talan jovo szilveszterig rajottem volna - ha egyaltalan

Most igy utolag ertem a megfogalmazast: LIST utan ... RUN majd megis .... .
Egy kicsit furcsallottam a megfogalmazast, arra gondoltam, hogy azert ilyen, hogy valamilyen sejtelmes 'kodbe' burkolja a fejtorot. De most mar vilagos. Mint ahogy a "... mindennek jelentősége van..." kijelentesnek is valoban jelentosege van.
Igy valoban a LIST csak egy 'virtualis' kepet ad arrol, hogy mi van begepelve, a valosagban mas van ott. Es aztan persze kell a varazssor is.
Koszonet a fejtoroert, szivesen latjuk az ehhez hasonloakat a jovoben is.
Kalman.
Szia!
Még szerencse, hogy nem volt "NAGY" a fejtörő...

De tényleg király, segített volna, ha tudjuk, hogy a 20-as PRINT után
UDG van, de ez nem látszott rajta. Na, majd jövőre...
Péter
Szia,
HUKK, neked is boldog újévet, HUKK!
Egyetértek Gémeri-vel, zseniális!
Gyuri! Csak az az egy apró hiányossága van rejtvényeidnek, hogy megfejthetetlenek, de ez nem baj...

Üdv,
makranc
Igazából tényleg nem volt erőltetett, csak a saját figyelmetlenségem miatt zártam ki az UDG karaktereket. Mert "Nincs semmi rejtett karakter, meg szürkeség, meg vezérlőbigyó." Ez a mondat tényleg nem vonatkozik az UDG-re.

Mindenesetre tényleg ötletes feladvány és megoldás volt, és legalább egy kicsit megint elmerültünk a Spectrum BASIC rejtelmeiben.
Köszi érte!
Üdv,
STP