[Fórum Infó]

Minden, amit a mai Spectrumos fejlesztőmunkában fel lehet használni...
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

[Fórum Infó]

Hozzászólás Szerző: Bali »

Sziasztok!

2009 szeptemberéből bányásztam elő ezt a témát, de szerintem még nagyon az elején tartunk...

Szeretném, ha sikerülne összeállítanunk egy SDK-t.
SDK = Speccyalista Development Kit

Ez már régi vesszőparipám lenne, de valahogy mindig elsikkadt. Alapvetően egy olyan segédeszköz gyűjtemény értenék ezalatt, amit spectrumos munkákban lehet felhasználni.
Írok egy példát is, hogy teljesen világos legyen.
Én az Asm Studio 86 3.0-és verzióját használom z80 programozáshoz, ezért meg ezért és azért nem a 4.0-ásat mert az már túl bonyi. Stb
De persze nem biztos, hogy mindent indokolni kell ezerrel, de az célszerű, hogy ha leírjátok, hogy mire milyen eszközöket használtok, tzx konvertálásra ezt meg ezt, scr buzerálásra meg azt.

Szóval kíváncsian várom válaszokat.

Üdv,
Bali
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: SDK

Hozzászólás Szerző: Bali »

... és ezek az érdembeli válaszok érkeztek akkor:

Zozosoft:

Pl itt van nagyon sok hasznos progi:
http://www.zxmodules.de/
Egy apróságra nem találtam még jó megoldást, ha egy Z80 snapshotból szeretném a 48K memóriát egyben kimenteni. Itt a ZX Block Editor csak a memóriaterületek funkciói szerint hat különböző darabban kezeli, aztán lehet COPY + al összemásolgatni...

Amikor volt a nagy .TAP fájlok webes emuhoz projekt, akkor használtam még a TAPER-t is, DOSBOX alatt, TZX-TAP konverzióhoz.

Assemblernek én maradtam EP-s HEASS-nál :-) http://www.ep128.hu/Ep_Util/HEASS.htm

Ami viszont nagyon érdekelne, hogy pl Pgyuri mivel szokta visszafejteni a programokat? Anno már kérdeztem itt a listán, de nem árulta el a műhelytitkokat :-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Csory:

En is tamogatom, es szerintem eleve egy multi-platform kit kellene. Na nem azert mintha barki egyszerre mindet hasznalni akarna, de bizonyara van aki nem C cross-compilerrel (vagy cross assemblerrel) nyomja az ipart, hanem pl emulatorban futtatott Spectrum BASIC / BetaBasic kornyezetben "dolgozik" :) Mar az is elorelepes lenne ha valahogy "kanonizalnank" magunknak hogy a jelenleg hasznalatos fejlesztoi kornyezetek mik es hogyan hasznalhatok, onnet mar "csak" egy ugras egy letoltheto archiveot csonalni beolole :) Pgyuri meg nekem is log ezzel az eloadassal, gondolom tuszkent tartja fogva a mokuscsapdas fenykepekert cserebe :)

------------------------------------------------------------------------------------------

Asimo:

Én a DZ80-at használom visszafejtéshez:
http://www.inkland.org.uk/dz80/dz80w200.exe

Ha ennek beadsz egy .sna fájlt, automatikusan tudja, hogy hány bájt a fejléc, beállítja a start/end, header értékeket. Szerintem az .sna azért jó, mert az gyk. egy memory dump. Nincs tömörítve sem, szóval azonnal felhasználható visszafejtéshez. Ha egy program nem .sna-ban van meg, akkor emulátorba betölt, majd .sna-ként kiment.

Pontosabb disassembly-t kapunk, ha megadunk a DZ80 Options-ben ún. Opmap fájlt. Ez gyk. azt mondja meg, hogy mely memóriacímeken vannak utasítások, és melyek szimpla adatok. Enélkül sokkal több munkánk lesz, mert sokkal több kódot fog visszafejteni, mint amennyi valójában van. Ehhez persze nyüstölni kell a programot, hogy minél több részét végrehajtsa az emulátor. Ilyet pl. a FUSE tud gyártani (Machine menü / Profiler). Start, ezután lehet játszani a programmal (minél többet), aztán Stop és kimenthetjük a fájlt. Ezt még nem tudja beolvasni a DZ80, mert más a formátum, ezért összedobtam egy kis béna pascal programot, ami konvertálja a DZ80 számára is emészthető formára. Lásd a levelem végén.

A levelezésből úgy érzem, két irányzat alakul:

- szedjük össze a tool-okat, tegyük ki az oldalra, linkeket is, esetleg leírást, tudnivalókat stb.
- készítsünk ZX Spectrum programfejlesztéshez egy telepíthető fejlesztői környezetet...

A második elég extra, sok meló, állandóan követni/frissíteni kell. Ha csak nincs a tagok között sok ember, aki csak emiatt nem fejleszt mondjuk játékot vagy bármi mást Speccy-re, akkor szerintem az első pont hamarabb hoz sikerélményt.

Szerintem, első körben kategóriákat kellene kitalálni, és azokat feltölteni. Pl.:

- Z80 opkódok, működésük, ciklusidők
- ZX Spectrum hardver leírás (a programozással összefüggésben - pl. memory contention, képernyő kezelés)
- ZX Spectrum verzió különbségek, tekintettel a programozásra - kompatibilitás megőrzése
- egyéb leírások: pl. hogyan működik a kazettás tárolás, hogyan lehet turbó töltést csinálni, trükkök, védelmek - hátha érdekes
- asm fordítók PC-re (Spectrumra van értelme?)
- C fordítók PC-re (szerintem csak PC-re van értelme)
- disassembly eszközök
- emulátorok
- debug lehetőségek
- rajzoló programok
- konvertáló programok (grafika, hang, zene, adatok)
- egyéb segédprogramok
- hardver eszközök a fejlesztéshez (pl. kazettára mentés, lemezre írás/olvasás stb)
- extra: nemzetközi oldalak, ahol elkészült programok vannak, esetleg versenyek, felhívások
- stb ?

Ezeket a kategóriákat rendszeresen frissíthetjük, és garantáltan platformfüggetlen (web). :)

Ez a lista csak egy gyors összeírás, valami szép rendezett formát kellene kitalálni.
A kategóriákon belül nem csak a programok lennének linkekkel, hanem leírás is hozzájuk.

Szerintem már ez is leköthet sok embert hosszú időre. :)

------------------------------------------------------------------------------------------

Bali:

Én is bővíteném a listát 2 eszközzel rögvest.
A TommyGun-t nemrég találtam, ami egy integrált fejlesztő környezet (IDE) 8 bites játékok és egyéb programok fejlesztéséhez. Tartalmaz kép, sprite, font és kód szerkesztőt. Igen jól konfigurálható. Még nemigen használtam, de nagyon jó kis cuccnak néz ki. Esetleg valakinek van vele tapasztalata?

A másik a z88dk, ami meg egy Z80 fejlesztői környezet. ANSI C fordító, ami Z80 kódot generál. Alapvetően Z88-hoz készült, de idővel kinőtte magát és egy csomó Z80 alapú rendszerhez használható, így ZX Spectrum-hoz és ZX81-hez is. Még a ResiDos-hoz is vannak lib-ek. Most jött ki nemrég egy frissítése. Ez az amiről Edy szeretett volna elsőadást tartani, de valamiért mindig elmaradt.

Időközben létre is hoztam egy oldalt az Emuláció alatt SDK – Speccyalista Development Kit menüpont alatt.

Hát először mindeképp az első opcióra lőnénk!  A másodiknak nem igen érzem a lényegét.
Én inkább arra gondoltam, hogy ha van egy készlet, amit mindanyian használunk, akkor egyrészt szabványos felületeken tudunk kommunikálni, illetve a konkrét eszközök használatában is tudunk segítséget nyújtani egymásnak + nem kell összevadászni ezeket az eszközöket, hanem mindjárt van egy kész zip, amit bárki le tud rögvest tölteni, akinek kell.

Nagyjából ilyen kategóriákra gondoltam:
- fejlesztő eszközök
- assembly
- C
- visszafejtés
- grafika
- load
- zene
- egyéb konverterek

Z80-as doksikat is tehetnénk bele. Célszerű lehet egyéb kis docokkal is bővíteni, Spectrum, C egyéb témakörökben.
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: [Fórum Infó]

Hozzászólás Szerző: Bali »

Sziasztok!

Az aktuális verzió itt található, ezt kellene tovább hízlalgatnunk, mint a kis gömböcöt. :)

http://sinclair.hu/emulacio/SDK/Speccya ... t_v0.1.zip

üdv,
Bali
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: [Fórum Infó]

Hozzászólás Szerző: Bali »

mezei írta:Egyébként komoly fejtörést okozott egy "alkotói környezet" kialakítása. Ezen azoknak a programoknak a beszerzését, belakását értem, amiket használnom kellett a program írása közben. Ez utólag nem tűnik már jelentős dolognak, pedig napokat kínlódtam azon, hogy pl. egy asm fájlból, hogy a fenébe lesz futtatható állomány, akár kazettás, akár snapshot típusú. Használtam pl. (és nagy köszönet érte) mopi fontgenerátorát. Aztán grafikához a SevenUp-ot, a ZX-Paintbrusht. De írnom kellett az egyszerűsítés kedvéért olyan progit, ami a sevenup fájlból bint csinál a színek nélkül, meg bin-eket öszefűző progit, ami számomra jobban használható, mint az elérhetőek. Ja, meg bin-ből asm átalakítót. A program szerkesztéséhez Crimson Editort, a fordításhoz PASMO-t, teszteléshez mindenféle emulátorokat és egy 48K-s valós gépet használtam. Tapir-on keresztül játszottam át az anyagot a valós gépre. Azt hiszem ennyi, más nem kellett.
Ezért mondom egy ideje, hogy rakjunk össze egy csomagot --> SDK

Szeretnénk egy olyan segédeszköz gyűjtemény összeállítani, amit Spectrumos fejlesztőmunkákban lehet felhasználni. Egyrészt, hogy aki most vág bele, legyen mihez nyúlnia, másrészt a közös tapasztalatok alapján egy helyen meglennének azok az eszközök, melyeket már kiprobáltunk és ajánljuk másoknak is a használatat.
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
mezei
Speccyalista
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:52

Re: [Fórum Infó]

Hozzászólás Szerző: mezei »

Sziasztok!

Be kell vallanom, hogy hiába találtam meg a Development Kitet az Ishido programozása előtt, nem tudtam vele mit kezdeni, ott van például zenére az a jónak tűnő program (Vortex Tracker II), tök jó zenéket lehet betölteni, de aztán? Mit tudok vele csinálni, ha eljutok addig, hogy zenét szerzek, azt utána mivel játszom le? Van valami lejátszó rutin? Talán a grafika a legegyértelműbb dolog, arra sok jó program van. De nagyon nehezen találtam egy jó programszerkesztőt, a választásom a Crimson Editorra esett, talán a WOS fórumban akadtam rá, mindenféle dolgokat (pl. fordítás, futtatás) lehet pakolni bill. kombinációkra, vagy funkciógombokra. Értelmezi a bevitt programot, még csak assemblyre használtam, de feltételezem, hogy más nyelvek szintaktikáját is ismeri. Hirtelen ennyi plusz jutott eszembe.

Üdv
m/zx
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: [Fórum Infó]

Hozzászólás Szerző: Bali »

Persze, mert igen kezdeti stádiumban leledzik.
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Válasz küldése

Vissza: “Speccyalista Development Kit”