Módosított BASIC ROM-ok

Tekintsük át milyen módosított ROM-ok vannak, mit tudnak...
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Módosított BASIC ROM-ok

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Sziasztok!

A Residos szoftvercsomagjában található egy rakás alternatív 48-as ROM. Szimpatikus nekem, hogy a legtöbben nincs kulcsszavas billentyűzet :D Van valakinek tapasztalata ezekkel?
Próbáltam arra a 64 karakteres módot használóra keresni, de nem találtam semmit.

A ROM-okat az ep128emu Spectrum üzemmódjában könnyen ki lehet próbálni, csak a Machine/Configure/Memory pont alatt le kell cserélni a 48-as ROM-ot másikra. (Utána amelyik megtetszett, ott érdemes elmenteni a konfigurációt.)
Alt_Basic.ZIP
(66.93 KiB) Letöltve 82 alkalommal.
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Re: Módosított BASIC ROM-ok

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

Ez olyasmi, amivel Spectrumon nem szabad foglalkozni. Bár a programok 99 %-a ROM független, így teljesen mindegy, mi van ott, de mi a fenének kicserélni a ROM-ot másra? Új bőrt húzni a Spectumra? Akkor meg már nem is olyan, amihez kicsit is kötődne az ember.

Ha valakinek tetszik a begépelős módszer, mindjárt ott van rá a 128K-s Spectrum a maga kezelhetetlenül vacak beviteli módszerével. A Spectrum varázsa pont a kulcsszavakban rejlett, amivel hatékonyan és jól lehetett programozni.

Megnéztem minden ROM-ot, de messzire szaladtam tőlük. Hiba a BASIC-ban alig van, ami meg van, abba belebotlani is nehéz átlag programozónak. Ha már annyira vágynék a BASIC extráira, akkor elő a MegaBasic vagy BetaBasic programot és megkapom a csodát. Sprite, hang, megszakítás, gyors rajzolás, karakterkészletek, nagyítás-kicsinyítés, szóval minden, ami csak kell.

Ha látni szeretnéd, mire lett volna képes a Spectrum normális BASIC-ban, akkor irány a MegaBasic és töltsd be a MegaDemo mintaprogramot. Azzal lehetett volna kezdeni sokmindent, ha ROM-ba égetik, de hát Sinclair meg az üzlet.... Épp a napokban néztem, hogy 1983 elején adták ki a ROM program visszafejtését tartalmazó teljes programozói kézikönyvet ... amivel a szerzők jót kerestek. Miért nem maga a Sinclair adta ki, neki megvolt....

Ahogy valahol olvastam, a Spectrum egy olyan termék, amit megterveztek, megcsináltak, de utána gyorsan el is felejtették, nehogy valamit is kelljen vele csinálni. Az, hogy a gyerekük túlélte még őket is, erről igazán nem tehetnek :)

Pgyuri
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: Módosított BASIC ROM-ok

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Pgyuri írta: A Spectrum varázsa pont a kulcsszavakban rejlett, amivel hatékonyan és jól lehetett programozni.
Feltéve ha valakinek a kisujjában van az összes gomb,shift és kurzor kombináció :D
Ha jól sejtem alapvetően nem túl jó minőségű ZX billentyűzetek szülték a dolgot, hogy minél kevesebb gombnyomás kelljen.
Mindenesetre úgy tűnik nem mindenkinek jött be a dolog, ha egymástól függetlenül többen is nekiálltak megszüntetni. Maga a Sinclair cég is a 128-asban, persze arról az editorról is lehet elmélkedni, mennyire sikerült jól... (vannak abból is tovább fejlesztett ROMok).

Természetesen meg tudom érteni, hogy ha valaki ezzel nőtt fel, akkor ragaszkodik hozzá :D
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: Módosított BASIC ROM-ok

Hozzászólás Szerző: Asimo »

kulcsszavas billentyűzet kiirtásán
Én is a kulcsszavas megoldást támogatók táborába tartozom. Nekem első pillanatra nagyon tetszett (1985). Nyilván érzelmi okokból kötődöm hozzá. ;)
a programok 99 %-a ROM független
Erre van bármilyen statisztika, amiből ez kiderül? Én elég sok gépi kódban írt játékot láttam, ami így-vagy-úgy, de használt ROM rutint. Pl. géptípus ellenőrzésre, kód titkosításra, másolás védelemre, véletlenszám generálásra, képernyőcím számolásra, karakter kiírásra, hang megszólaltatásra, kazetta beolvasásra...
Persze a 15000 vagy több játékprogram mellett elhanyagolható az a mennyiség, aminek a kódját láttam. :)
Plusz mi a helyzet a Basic-ből gépikódba fordított játékokkal? Ott benthagyták a ROM hívásokat, vagy lecserélték?

A Gosh Wonderful Rom-ban úgy láttam megmaradtak a belépési címek, nem tolódtak el előre vagy hátra. Gondolom ez igen jelentősen megnöveli a programmokal való kompatibilitást.
Új bőrt húzni a Spectumra? Akkor meg már nem is olyan, amihez kicsit is kötődne az ember.
Na igen, ez megint elvezett abba az irányba, hogy mitől Spectrum a Spectrum, meddig lehet elmenni a javításokkal/módosításokkal. Hiszen akkor már miért ne nyúljunk hozzá a hardverhez is... a végén már egy teljesen új gépet kapunk.
hpeter
Alapító tag
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2012.01.06. 23:25

Re: Módosított BASIC ROM-ok

Hozzászólás Szerző: hpeter »

Szerintem a kulcsszavas megoldás azoknak nem jön be, akik nem használták komolyabban. Szerintem az egyik legjobban szerethető dolog a spectrumban.
Válasz küldése

Vissza: “Módosított Spectrum ROM-ok”