Fejtörő (2016-2017)
-
- Alapító tag
- Rádióamatőr hívójel: HG5BMU
- Kapcsolat:
Re: Fejtörő (2016-2017)
Még egy verzió, nincs peek és semmi rendszerváltozó
Véletlenszám generátor, shift regiszteres álvéletlen generátoral és furmányosan véletlenítve!
az 5 szükséges szám külön véletlenített értékkel a (b,c,d,e,f változókban és stringekben)
lista két részben, 100-tól a véletlen generátor
a két screen-en két indítás eredménye azonos idő után
Véletlenszám generátor, shift regiszteres álvéletlen generátoral és furmányosan véletlenítve!
az 5 szükséges szám külön véletlenített értékkel a (b,c,d,e,f változókban és stringekben)
lista két részben, 100-tól a véletlen generátor
a két screen-en két indítás eredménye azonos idő után
- csege
- Alapító tag
plusz a rendszerváltozök területe, (ez zavart meg)csaba írta: Rendszerváltozót nem kell hozzá ismerni, a KSTATE említése csak félrevezető egybeesés.
Valójában a 23552 a következőképp jött ki pár dolog ismeretéből ami nem rendszerváltozó:
képernyő indul:16384-től
képernyő hossz:6912 byte
plussz 256byte printer puffer
=23552 innen indul a keresés, ...
plusz egy kis foglalt terület (bármi is lrgyen az)
Ééés aztán jön a Basic 5CCBH vagyis a 23755D címtöl amit nem kell a rendszerÁLLANDÓ PROG ból kiolvasni, mert mint makranc rámutatott ez köztudott.

- csege
- Alapító tag
Csaba!
Félreértés ne essék, nem kötözködni akartam, csak nem értettem a programodat.
A véletlengenerátorod előtt meg kalaplevéve állok, mivel nekem ötletem sem volt, hogyan álljak neki basicben egy ilyen dolognak.
Pgyuri 'szokásos' faramuci kitételeinek köszönhetően (nix rendszerváltozó, rövid program, nem űködő billentyű) a megoldás nem egyszerű, és te mutattál egy harmadik utat a feladat megoldásához.
Az első ugye a basic token cseréje volt,
A második lenne a RND rom rutin direktbe hívása,
A harmadik a véletlengenerátorod basicben
Kiváncsi lennék, Pgyuri milyen megoldást talált ki (ezek mellett)?
Félreértés ne essék, nem kötözködni akartam, csak nem értettem a programodat.
A véletlengenerátorod előtt meg kalaplevéve állok, mivel nekem ötletem sem volt, hogyan álljak neki basicben egy ilyen dolognak.
Pgyuri 'szokásos' faramuci kitételeinek köszönhetően (nix rendszerváltozó, rövid program, nem űködő billentyű) a megoldás nem egyszerű, és te mutattál egy harmadik utat a feladat megoldásához.
Az első ugye a basic token cseréje volt,
A második lenne a RND rom rutin direktbe hívása,
A harmadik a véletlengenerátorod basicben

Kiváncsi lennék, Pgyuri milyen megoldást talált ki (ezek mellett)?
Üdv,
Látom, a többieket nem mozgatja meg a fejtörő, de ez minden évben így van
Van, akinek van ötlete, van, akinek nincs. Amit nem szabad elfelejteni, az a feladvány szövegezése:
"Belekezdünk a szerkesztésbe, de a fránya T betűnk nem csinál semmit. Töprengünk. Valamit lehetne PEEK-el játszani, de nincs kedvünk keresgélni a rendszerváltozók között. Lenyomjuk az "A" betűt, megjelenik a NEW utasítás, kezünk az ENTER felé közelít, de nem! Mégis megírjuk röpke 2-3 perc alatt és hátradőlve székünkben mosolyogva nézzük, ahogy a szépen telik a képernyő. Hiába, egy jó spectrumos nem felejt."
Tűzbe (azaz mivel nem jó a T betű, így szűzbe) teszem a kezem, ha a leírt megoldást Csaba barátom 2-3 perc alatt megírja
Tény, hogy Kiki-nek már a RUN megtalálása is ennyi idő (csak hogy én is visszaadjak valamit
), de a realitások mezsgyéjén érdemes maradni.
A fejtörők évek óta a BASIC-re alapoznak, annak "minimális" ismeretét várták el a megoldásokhoz. Hogy segítsek, itt sem kell pókolgatásokkal varázsolni ...
Ettől függetlenül Csaba megoldásának alakulását igen élvezetes figyelni
Pgyuri
Látom, a többieket nem mozgatja meg a fejtörő, de ez minden évben így van

"Belekezdünk a szerkesztésbe, de a fránya T betűnk nem csinál semmit. Töprengünk. Valamit lehetne PEEK-el játszani, de nincs kedvünk keresgélni a rendszerváltozók között. Lenyomjuk az "A" betűt, megjelenik a NEW utasítás, kezünk az ENTER felé közelít, de nem! Mégis megírjuk röpke 2-3 perc alatt és hátradőlve székünkben mosolyogva nézzük, ahogy a szépen telik a képernyő. Hiába, egy jó spectrumos nem felejt."
Tűzbe (azaz mivel nem jó a T betű, így szűzbe) teszem a kezem, ha a leírt megoldást Csaba barátom 2-3 perc alatt megírja

A fejtörők évek óta a BASIC-re alapoznak, annak "minimális" ismeretét várták el a megoldásokhoz. Hogy segítsek, itt sem kell pókolgatásokkal varázsolni ...
Ettől függetlenül Csaba megoldásának alakulását igen élvezetes figyelni

Pgyuri
Minden fejtörőd megmozgat, ezt mindenféle udvarlástól mentesen kijelenthetem. A harmadik bekezdésben említett dolgok miatt nem kezdek bele a megfejtésükbe.
Azt pedig kikérem magamnak, hogy egy RUN parancs megtalálása is gondot okozna, hiszen az ott található a, aaa..., izé..., na szóval valamelyik gumi billentyű valamelyik sorában.
Azt pedig kikérem magamnak, hogy egy RUN parancs megtalálása is gondot okozna, hiszen az ott található a, aaa..., izé..., na szóval valamelyik gumi billentyű valamelyik sorában.

-
- Alapító tag
- Kapcsolat:
Csege! nem is vettem kötözködésnek.
Igaz nem fűztem semmihez magyarázatot, így lehetnek félreértelmezések.
Jól sejtettem, Pgyuri ezen feladványa is szókvíz, az irodalmi-rejtvényfejtő levelezőlista tagok előnyben
Az utolsó programomról mindjárt írok pár sor magyarázatot.
Eltekintve az emulátor billentyűn és az emlékekben való parancskeresgéléstől, és a próbálkozásoktól
a harmadik programot szerintem be lehet gépelni 3 perc alatt, egy basic-ben gyakorlott igazi spectrumosnak.
Igaz nem fűztem semmihez magyarázatot, így lehetnek félreértelmezések.
Jól sejtettem, Pgyuri ezen feladványa is szókvíz, az irodalmi-rejtvényfejtő levelezőlista tagok előnyben

Az utolsó programomról mindjárt írok pár sor magyarázatot.
Eltekintve az emulátor billentyűn és az emlékekben való parancskeresgéléstől, és a próbálkozásoktól
a harmadik programot szerintem be lehet gépelni 3 perc alatt, egy basic-ben gyakorlott igazi spectrumosnak.
Üdv,
Várok még egy-két napot, hátha valaki az új évben csak most jut el a fórumhoz.
Eddig minden évben volt valaki, aki alaposabban "ráfeküdt" a feladvány megoldására és bizony sok esetben születtek is megfejtések (még mielőtt bárki rosszra gondolna, Kikivel egymás ugratása jó barátságunk alapja, bár igazából most ő tudná ezt megfejteni, ha nem gondolkozna, hanem ....
).
Visszatérve az idei fejtörőre, nincs itt semmi irodalmi ferdítés, csak egyszerűen el kell olvasni a feladványt és levezetni belőle, hogy mi a probléma és mi a megoldása!
Pgyuri
Várok még egy-két napot, hátha valaki az új évben csak most jut el a fórumhoz.
Eddig minden évben volt valaki, aki alaposabban "ráfeküdt" a feladvány megoldására és bizony sok esetben születtek is megfejtések (még mielőtt bárki rosszra gondolna, Kikivel egymás ugratása jó barátságunk alapja, bár igazából most ő tudná ezt megfejteni, ha nem gondolkozna, hanem ....

Visszatérve az idei fejtörőre, nincs itt semmi irodalmi ferdítés, csak egyszerűen el kell olvasni a feladványt és levezetni belőle, hogy mi a probléma és mi a megoldása!
Pgyuri
-
- Alapító tag
- Kapcsolat:
Akkor menjünk lépésről lépésre.
a közölt listából kiindulva, a 10 sorban a "PAPER 6" helyett szertnénk "PAPER RND*7"-t írni.
Lehívjuk az edit gombbal szerkeszteni, a PAPER utánra visszük a kurzort, majd E mode és "T", de a "T" nem működik, nem jelenik meg semmi.
Ha ilyenkor mérgelődve kilépünk a szerkesztésből Enter-el, E modban marad a kurzor és az "A" megnyomására nem is a NEW jelenik meg hanem a READ.
a közölt listából kiindulva, a 10 sorban a "PAPER 6" helyett szertnénk "PAPER RND*7"-t írni.
Lehívjuk az edit gombbal szerkeszteni, a PAPER utánra visszük a kurzort, majd E mode és "T", de a "T" nem működik, nem jelenik meg semmi.
Ha ilyenkor mérgelődve kilépünk a szerkesztésből Enter-el, E modban marad a kurzor és az "A" megnyomására nem is a NEW jelenik meg hanem a READ.
- csege
- Alapító tag
itt egy "irdalmi" megfejtés:
az A billentyűn van a READ parancs is,
s mivel
előszedjük a tavalyi kódot, 2-3 perc alatt módosítjuk a dátumot,
és kész!

az A billentyűn van a READ parancs is,
s mivel
emléxünk,hogy ezt tavaly alaposan kiveséztünk."egy jó spectrumos nem felejt."
előszedjük a tavalyi kódot, 2-3 perc alatt módosítjuk a dátumot,
és kész!

-
- Alapító tag
- Kapcsolat:
Nem rossz!
Csak a 3 percbe nem fér bele a kazettás magnó előásása a garázsból, az elporladt gumialkatrészek kicserélése, majd ezután a kezetta keresés és szalag áttekercselés, fejállítás, betöltés
Csak a 3 percbe nem fér bele a kazettás magnó előásása a garázsból, az elporladt gumialkatrészek kicserélése, majd ezután a kezetta keresés és szalag áttekercselés, fejállítás, betöltés

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csaba 2017.01.09. 10:40-kor.