+3 video probléma
+3 video probléma
Sziasztok!
Mi lehet az oka annak, hogy a +3-as gépem egy régi Philips videomonitoron tökéletes képet produkál az RGB-SCART átalakítón keresztül, de mikor egy sokkal helytakarékosabb 15"-os LCD TV-re kötöm ugyanezzel a módszerrel, akkor egy világosszürke képet produkál, ami elmosódott, nincsenek színek és még csak nem is a helyén van, hanem valahogy félrecsúszik. Remélem tudtok valami megoldást, mert jó lenne ezt a kijelzőt használni.
Üdv
M/ZX
Mi lehet az oka annak, hogy a +3-as gépem egy régi Philips videomonitoron tökéletes képet produkál az RGB-SCART átalakítón keresztül, de mikor egy sokkal helytakarékosabb 15"-os LCD TV-re kötöm ugyanezzel a módszerrel, akkor egy világosszürke képet produkál, ami elmosódott, nincsenek színek és még csak nem is a helyén van, hanem valahogy félrecsúszik. Remélem tudtok valami megoldást, mert jó lenne ezt a kijelzőt használni.
Üdv
M/ZX
Re: +3 video probléma
Hi! Megkérdeztem szakikat a fészbukon, ezeket íták:
- A tv-n szar a scart bemenet. Amigánál is tapasztalták már ezt...
- Úgy tudom, hogy nem kötnek be minden lábat az új tv-ken, de pontosan nem tudom, hogy melyeket.
- Vagy forditva, a kabelben nincs minden bekotve ...
- Sok tévénél nincs az rgb bekötve, csak a kompozit. suxx.
- Máté Sebők Nem kapja meg a TV SCART-on a RGB-re váltáshoz szükséges feszültséget (régi videó-monitorokon ez manuálisan, kapcsolóval megoldható)
- Hasonló problémába futottunk, ott másféle kábel segített, de még talán lehet keresni az LCD menüjében olyan opciót ami váltogatja a bemenet kezelését... hátha van ott valami ami segít.
A régi monitor amúgy működik? Lehet, hogy érdekelne, ha majd nem lesz rá szükséged és esetleg eladó.
- A tv-n szar a scart bemenet. Amigánál is tapasztalták már ezt...
- Úgy tudom, hogy nem kötnek be minden lábat az új tv-ken, de pontosan nem tudom, hogy melyeket.
- Vagy forditva, a kabelben nincs minden bekotve ...
- Sok tévénél nincs az rgb bekötve, csak a kompozit. suxx.
- Máté Sebők Nem kapja meg a TV SCART-on a RGB-re váltáshoz szükséges feszültséget (régi videó-monitorokon ez manuálisan, kapcsolóval megoldható)
- Hasonló problémába futottunk, ott másféle kábel segített, de még talán lehet keresni az LCD menüjében olyan opciót ami váltogatja a bemenet kezelését... hátha van ott valami ami segít.
A régi monitor amúgy működik? Lehet, hogy érdekelne, ha majd nem lesz rá szükséged és esetleg eladó.
10-féle ember van, aki érti a bináris aritmetikát és aki nem.
Alapvetően az, hogy az a régi Philips sokkal jobb mint a mai LCD gagyik 
Tudni kéne a kábel bekötését. Milyen ellenállások vannak benne, kapcsolójelek be vannak kötve, SCART-on minden föld be van kötve?

Tudni kéne a kábel bekötését. Milyen ellenállások vannak benne, kapcsolójelek be vannak kötve, SCART-on minden föld be van kötve?
EP-s körökben is sokat tárgyal téma ez, sokat kell keresni igazán jó készüléket. És még ott is jöhet, hogy a jelszintekkel - azaz a kábelben lévő ellenállásokkal - kell játszadozni.Zimi írta: - A tv-n szar a scart bemenet. Amigánál is tapasztalták már ezt...
Na ezt sajnos nem tudom, úgy rendeltem a kábelt, és le van ragasztva+festve a lényeges rész. De az, hogy a régi monitoron tökéletes a kép, az sem jelent semmit?Zozosoft írta:Alapvetően az, hogy az a régi Philips sokkal jobb mint a mai LCD gagyik
Reméltem, hogy legalább némileg szabványos ez a SCART dolog. Nem is értem, hogy annak idején mire és mivel kötögették az emberek a még kevésbé szabványosnak látszó, változatos RGB kimenettel rendelkező masináikat.

Ez valószínűleg igaz, mivel még működik, de sajnos böködni kell a SCART dugót, hogy ne fusson a kép, meg egy halk, de idegesítő magas frekvenciás hangot is hallat, szóval jó lett volna a "gagyi" LCD, amin viszont egy 48K-s gép kompozit RCA kimenetével lehet majdnem tökéletes képet elérni.Zozosoft írta:Alapvetően az, hogy az a régi Philips sokkal jobb mint a mai LCD gagyik
Nem lehet építeni egy olyan eszközt, aminek van RCA meg SCART, vagy RGB bemenete és abból csinál egy tuti, nekem teljesen mindegy milyen (RCA, SCART, VGA, S-Video) kimenetet, amit majdnem minden korabeli gépnél lehet használni?
Ezzel én is szívtam az fpga spectrum esetében, aztán találtam egy viszonylag komplett leírást, igaz, ez amiga-s, de a lényeg benne van.
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga ... scart.html
Az én esetemben is a composite-sync jel szintjével volt a gond. A scartnak ez a composite video bemenete, ezért 1V-os jelet vár, a számítógépek pedig általában TTL vagy LVTTL jelet adnak. Nálam a megoldás ennek a jelszintnek a belövése volt. Persze ettől a többi jelet is össze kell hozni, de ez volt a lényeg.
RGB monitoroknál általában ez nem gond (Commodore 1084 vagy Philips), mert azoknak a TTL sync szint tökéletes.
Joco
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga ... scart.html
Az én esetemben is a composite-sync jel szintjével volt a gond. A scartnak ez a composite video bemenete, ezért 1V-os jelet vár, a számítógépek pedig általában TTL vagy LVTTL jelet adnak. Nálam a megoldás ennek a jelszintnek a belövése volt. Persze ettől a többi jelet is össze kell hozni, de ez volt a lényeg.
RGB monitoroknál általában ez nem gond (Commodore 1084 vagy Philips), mert azoknak a TTL sync szint tökéletes.
Joco
Ez az opció él délutánig (már csak azért is mert egy piacon vásárolt 5000Ft-os TV-ről van szó), akkor majd előbányászok a padlásról egy DVD lejátszót és rákötöm a SCART-ra.Zimi írta:- A tv-n szar a scart bemenet. Amigánál is tapasztalták már ezt...
Ez azt jelenti, hogy igazán a SCART 20-as és 16-os bigyóival kell vacakolni?FpgaJoco írta:Az én esetemben is a composite-sync jel szintjével volt a gond. A scartnak ez a composite video bemenete, ezért 1V-os jelet vár, a számítógépek pedig általában TTL vagy LVTTL jelet adnak. Nálam a megoldás ennek a jelszintnek a belövése volt. Persze ettől a többi jelet is össze kell hozni, de ez volt a lényeg.
Ha rákötök egy-egy potmétert, akkor be lehet lőni, hogy jó legyen?
Bocs a béna kérdésekért, de csak nagyon halványan kapiskálom azt, amiről beszélek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára mezei 2015.02.10. 11:43-kor.
Nem, konkrétan a Philips teljesen igénytelen, kb tökmindegy hogyan kötöd bemezei írta:Zozosoft írta:De az, hogy a régi monitoron tökéletes a kép, az sem jelent semmit?