Talán volt már róla szó a levlistán:
Miért van az, hogy az egyik gépnek magasabb jelszint kell a magnóbemeneten, mint a másiknak, és lehet-e valahogy érzékenyebbé tenni a gépet (ISSUE 2)?
Spectrum magnó bemenet (EAR) érzékenysége
Re: Spectrum magnó bemenet (EAR) érzékenysége
Az én gépemnek is magas jelszint kell, utána olvastam és a tapasztalat az, hogy darabonként változik, mekkora jelszintet igényel a gép. Az újabb eszközök, mint pl. mp3 lejátszók, laptop fülhallgató kimenetek, stb. kimeneti jelét ráadásul gyárilag limitálják, hogy a tinik ne károsítsák túlságosan a fülüket a hangos zenehallgatással (azt hiszem EU előírás). A régi magnókon ilyen korlátozás nem volt, manapság tehát ez is okozhatja a problémát.stp írta:Talán volt már róla szó a levlistán:
Miért van az, hogy az egyik gépnek magasabb jelszint kell a magnóbemeneten, mint a másiknak, és lehet-e valahogy érzékenyebbé tenni a gépet (ISSUE 2)?
Amúgy lehet a gépet belsőleg is érzékennyé tenni, de ennél jóval egyszerűbb, ha erősíted a jelet.
Nekem egy kisebb előerősítő volt a megoldás. Kiszereltem egyet egy PC-s aktív hangfalból, és a speccy tápjáról üzemeltetem, így nem kell még egy konnektort elhasználnom miatta.
Egyforma issue-ról van szó, vagy különbözőkről? Az 5-ös és 6-os ULA-kban kicsit eltérnek a belső alkatrészek, bár talán ez nem számottevő. Kb. 0.7V a határ (1.4Vpp), ez alatt bit0, efölött bit1. Nem tudok arról, hogyan lehetne érzékenyebbé tenni a magnóáramkört, mivel nagy része az ULA-ban található. Hacsak nem a jel erősítésével, de ez meg ugyanaz, mint feljebb tekerni a hangerőt. Nem lehet, hogy csak korrózió vagy lerakódás van az érintkezőkön?stp írta:Talán volt már róla szó a levlistán:
- leslie.wss
Ne keverjük a bit 0 és bit 1-el a dolgot.Asimo írta:Kb. 0.7V a határ (1.4Vpp), ez alatt bit0, efölött bit1.
A 0.7V csak azt dönti el, hogy a jelszint az adott pillanatban magas vagy alacsony.
A gépben (a memóriában) a 0 és 1 bitek alakulása attól függ, hogy mennyi IDEIG tart az alacsony illetve magas szint.
Egyes bithez kb. kétszer olyan hosszú ideig kell magas szintnek lenni, mint 0-hoz.
Persze, ha a bit0, bit1-et a jelszintre értetted (ami igaz is, hiszen a magnórutin is így vizsgálja végül), akkor nem szóltam

Üdv,
Ráadásul a ROM rutin érzéketlen rá, mert a kiindulási állapot mindegy neki, hogy épp melyik, mert csak a változást és a változás közben eltelt időt figyeli. A DR-101-es magnón volt egy gomb, ami átváltotta a jelszintet ellenkezőbe, aminek semmi hatása nem volt a betöltésre, csak ha menet közben sikerült nyomkodni unalmunkban. Tényleg, akkor miért is volt az a gomb ... ?
Pgyuri
Ráadásul a ROM rutin érzéketlen rá, mert a kiindulási állapot mindegy neki, hogy épp melyik, mert csak a változást és a változás közben eltelt időt figyeli. A DR-101-es magnón volt egy gomb, ami átváltotta a jelszintet ellenkezőbe, aminek semmi hatása nem volt a betöltésre, csak ha menet közben sikerült nyomkodni unalmunkban. Tényleg, akkor miért is volt az a gomb ... ?
Pgyuri
Így is van. Az ULA regiszterre értettem.leslie.wss írta:Persze, ha a bit0, bit1-et a jelszintre értetted (ami igaz is, hiszen a magnórutin is így vizsgálja végül), akkor nem szóltam.

Azért kérdeztem meg, mert úgy emlékeztem, hogy egyforma gépekről volt szó, de most utánanéztem, az egyik (az erősebb jelet kedvelő) egy ISSUE 2-es, a másik pedig ISSUE 4B. Szóval megoldódott a rejtély.Asimo írta:Egyforma issue-ról van szó, vagy különbözőkről? Az 5-ös és 6-os ULA-kban kicsit eltérnek a belső alkatrészek, bár talán ez nem számottevő. Kb. 0.7V a határ (1.4Vpp), ez alatt bit0, efölött bit1. Nem tudok arról, hogyan lehetne érzékenyebbé tenni a magnóáramkört, mivel nagy része az ULA-ban található. Hacsak nem a jel erősítésével, de ez meg ugyanaz, mint feljebb tekerni a hangerőt. Nem lehet, hogy csak korrózió vagy lerakódás van az érintkezőkön?
Kár, mert a zenelejátszóm jele (Sansa Clip+) éppen elég ez utóbbinak, a másiknál viszont rá kell erősíteni.