Van itthon két 48K spectrumom, egy jó és egy hibás.
A rossz gép Issue 3B, a jó Issue 4A. Mindegyikben lecseréltem a kondikat.
A rossz gépbe fordított polaritással lett bekötve a táp, ezt próbálom javítani.
A 7805 kiégett, ezt pótoltam, de ezen túl a táp áramkör, beleértve a tranzisztorokat is úgy néz ki túlélte, mert minden feszültség stimmel, a tranzisztorokat is teszteltem, azokkal sincs baj.
A gép bekapcsoláskor fekete bordert és a középső mezőben random szemetet mutatott. Az ULA-t és a CPU-t teszteltem a jó gépben és ott rendesen működtek, így a ROM-ra gyanakodtam és igazam lett, mert tűzforró volt és ha ROM-ot kiszedtem és anélkül indítottam el a gépet, akkor a gép a jellegzetes "csíkos" mintát mutatta:

Ez elméletileg a normális működés ROM nélkül, azaz jó eséllyel a LOWER RAM is rendben van.
A másik spectrumból átraktam a ROM-ot és hurrá, a gép szépen el is indult.
Bár néhány basic parancson túl nem teszteltem alaposabban, működött. Az Interface 1-et viszont nem ismerte fel, amin nem is csodálkozom, mert jó eséllyel az eredeti zilog Z80A CPU-nak a hibás M1 vonala. (Állítólag akkor sem ismerte fel az Interface 1-et, amikor még nem romlott el).
Van itthon raktáron a retroleum-tól rendelt vadiúj és tesztelt zilog Z80C proci is, ami a másik spectrumban kifogástalanul működik az Interface 1-el.
Viszont ebben a gépben nem.
Ha kicserélem a Z80A-t a Z80C-re, akkor bekapcsoláskor fehér border mellett a középső rész teljesen fekete és a felső sorokban pár vékony piros csík jelenik meg, utána lefagy. Ha visszarakom a Z80A-t, akkor a gép rendesen elindul. Ha berakom a Z80C-t a másik a jó spectrumba, akkor abban a gépben kifogástalanul működik.
Itt elakadtam, mert egyértelmű, hogy a ROM-on kívül valami más is elromlott a gépben, de érthetetlen, hogy miért omlik össze az induláskor az új CPU-val míg a régivel meg nem.
Akad bárkinek tippje, hogy hol keressem a hibát?