ZX Spectrum memória bővítő

Kutatások kevéssé ismert hardver interfészek után...
dave
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2012.12.03. 21:11

ZX Spectrum memória bővítő

Hozzászólás Szerző: dave »

Anno a gépemben volt ez az áramkör mondván hogy ettől 80k-s lett a gépem. Sajnos ezt semmiben nem tapasztaltam úgyhogy kiszedtem. Most véletlen előkerült egy dobozom mélyéről, kíváncsi lennék hogy ez tényleg az e, és hogy szerintetek működhet e még, és ha igen hogyan nyilvánul meg ez a gépben?
Csatolmányok
ZX Spectrum memória bővítő lenne ez állítólag :-)
ZX Spectrum memória bővítő lenne ez állítólag :-)
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum memória bővítő

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Ez egy lapozó áramkör lehet 80K-hoz. Ehhez kell még az is, hogy a gyárilag beszerelt félig működő 64K-s RAM IC-ket (ezek adják a felső 32K memóriát) kicserélni hibátlanokra.
Mivel a Spectrum ROM programja nincs felkészítve ilyesmire, alapból tapasztalni nem fogsz semmit, olyan programok kellenek, amik tudják közvetlenül kezelni a bővítést.
dave
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2012.12.03. 21:11

Re: ZX Spectrum memória bővítő

Hozzászólás Szerző: dave »

Köszönöm válaszoda zozo , most hogy olvastam valami ilyesmire emlékeszem ami a lapozó áramkört illeti. Jómagam nem voltam túl nagy "spíler" akkoriban sem ebben a témában de most jobban érdekel a téma mint anno. Ezeket a félig működö RAM IC-ket kicserélni hogy érted? Érdemes lenne megpróbálni esetleg hogy ez működik e?
KerLaci
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2012.01.11. 17:49

Re: ZX Spectrum memória bővítő

Hozzászólás Szerző: KerLaci »

Szevasztok!

Ha ez a lapozó áramkőr benne volt a gépedben, akkor nyilván a RAM-ok is teljes értéküek voltak benne (foglalatban), met csak akkor kellett ezt a panelt beépíteni. A lapozó áramkőrt, és általa nyert második 32 k-s RAM területet első sorban a másoló programok használták. Ilyen volt a 80k-Copy aminek a használatával a "Spectrum Világ" is foglalkozott. Mivel a lapozó cím adott volt, bárki írhatott olyan progit ami használhatta a + memóriát is. Ugyan ezt a feladatot például a Csehszlovákiában gyártott Spectrummal kompabilitis Didaktik Gammá-ban egy beépítet 8255-ös IC végzi. Ne feledkezzünk meg a 128k-s spectrumról ahol szintén lapozással bővül a memória, vagy az orosz klónokról, amik 1 MB memóriát lapozgatnak. Természetesen ugyan csak bővítették annak idején a VIC 20-at, a C=64-et, az AMIGA-t, ZX81-et, és a többi gépet. Nem beszélve az EP-ről amihez szintén van 1 MB-es bővítő.
Ma visszaépíteni a lapozó áramkőrt, nem sok értelme van, mert nem sok 80 k-t használó program létezik. Érdemes volna azokat is öszegyűjteni!

Üdv Kerlaci
dave
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2012.12.03. 21:11

Re: ZX Spectrum memória bővítő

Hozzászólás Szerző: dave »

Szia KerLaci!

Köszönöm a válaszodat, úgy gondolom tejesen kimerítette a kérdést. :-) Amikor ez a gépemben volt nem igazán értettem még hogy mi haszna lehet, pontosan amit írtál a 80k-s programokról hogy alig alig volt belőlük. Ráadásul akkoriban valóban jó volt minden RAM a gépemben nem úgy mint most. Van 3 spectrumom is talán érdemes lenne egyszer egy jót összerakni belőle de ezt a kütyüt azt hiszem kihagyom belőle. :-)
Válasz küldése

Vissza: “Hardver kutató”