Bénaságaim

Témák, amik sosem évülnek el... :)
Kiki
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2012.01.09. 00:26

Bénaságaim

Hozzászólás Szerző: Kiki »

Nem találtam jobb helyet neki , remélem elfér ide.

Arra gondoltam, ide leírhatnánk milyen butaságokat csináltunk a kis gumibillentyűssel az aranykorban, amikor még mi voltunk a feltörekvő ifjúság. Ennyi idő után talán már nincs mit szégyenkezni a dolgon, egy kis önirónia senkinek sem árthat meg.

Kezdem is:

A történet valamikor '84 tájékán játszódik, 11 éves voltam akkoriban. Zéró angol nyelv- és még kevesebb programozói tudással, de önbizalomtól telve egy álmos szombati napon elhatároztam, hogy az egyik BASIC programokat tartalmazó könyvből bepötyögök egy programot. A programozói tudás hiányát megfejelte az a tény is, hogy a QWERTY billentyűzet kiosztását hírből sem ismertem, így minden egyes utasítást, adatot és szöveget betűről-betűre kellett kimazsoláznom a billentyűzeten. (Oké, a számbillentyűk logikai sorrendjét viszonylag hamar kiismertem) Előfordult, hogy ebben Sir Clive által kifejlesztett "seek and hide" játékban egy sima AND utasítás megkeresése is több percet vett igénybe, de hát akkoriban sok mindenben hiányt szenvedtünk, idő viszont bőven állt a rendelkezésemre.

Akkoriban sokat játszottam a Chequered Flag nevű autóverseny játékkal, így a választásom egy autóverseny játékra esett. A programlista relatíve rövidnek tűnt a többi programhoz képest, így gondoltam néhány óra alatt végzek is. Nem számítottam fergeteges grafikára és varázslatos játékmenetre, na de mégis csak én gépelem be! A saját kis programom lesz! És majd lehet cicomázni. Ez mondjuk nálam fergeteges programozói tudásom által kimerült abban, hogy átírtam a border színét, meg kiírattam a képernyőre valahol, hogy KIKISOFT. Szóval nem kell ilyen PGyuri féle "Randomize Peek 23686*PI/Next 6 Let z$=256 INT*100: Inkey$=s*Poke 45453,34/Paper 6" szintű dologra gondolni (ami amúgy egy komplett táblázatkezelő program egy sorban megírva).

Egy szó mint száz, nekiálltam PROGRAMOZNI! Finomhangoltam a TV-t (hogy ne folyjon ki fél óra alatt a szemem, magam elé vettem a könyvet, és belelendültem. Jó néhány óra elteltével, az utolsó sorok begépelésénél már reszkető izgalommal vártam, hogy beüthessem a mágikus RUN parancsot. Persze szokás szerint a programot nem mentettem el előtte (mi baj lehet?), de ennek itt nem volt jelentősége. A program első nekifutásra is hibátlanul és stabilan futott. Először is kirajzolt valami kék-piros-fehér keresztbe-hosszába csíkos valamit, majd... majd... majd egy OK üzenettel megállt. Ahogy a tudományom is. Többször átböngésztem a programlistát, hol hibázhattam (újabb óra). Semmi. Ez nem lehet, hol van az autóversenyem? Adják ide! Végül persze nem boldogultam vele, ezt a vacakot meg elmenteni sem volt értelme, így maradt a reset.

A játékprogram angol címe egyébként ez volt: Union Flag

Remélem tetszett.
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Re: Bénaságaim

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

A sztori jó, beírhatsz egy ötöst érte :)

Tulajdonképpen az angol-nem-tudás váltotta ki belőlünk azt a kiváló probléma-megoldó képességet, amellyel végül egész jól elboldogultunk. Talán egyik ilyen "ráeszmélésem" i.sz. 2000-ben - miszerint "jéé, a gyári játékokhoz mellékeltek leírást" - beillik az önirónia soraiba. Gyerekkoromban csak másolva érkeztek a játékok, így nem jutott semmi tájékoztatás, csak a vak betöltés....

....1984.....Spectrum.....Orion tévé....betöltés....Deathchase.....

...motorosok....vajon mivel megy.....végignyomkodni az összes gombot....áhá!!!!

1 balra....0 jobbra....kiváló.....9 gázadás...szuper.....8 fékezés....csúcs.....indulás!!!!

Alul számolja a dollárokat....íme itt a kék és sárga motoros....kövessük!!!!!!

és ezt tartott órákig....neki a fának...gáz....követés......bummm.....gáz.....órákig követés.....micsoda egy vacak játék....háttérben tank.....de semmi.....

és végül, jópár órai üldözés után egyikünk véletlenül rátehénkedett a jobb sarokban lapuló gumi SPACE-re....pont teljes sebességnél, mire eldördült az első lövés (mert bizony álló helyben nem lehet lőni, ezért nem derült fény eme rejtélyre az összes gomb nyomkodásánál).

.... hosszú pislogás .... és végre értettük .... bizony ez a játék nagyon jó .... lett.

Pgyuri
Válasz küldése

Vissza: “Örökzöldek”