ZX Spectrum vs. Commodore 64

Témák, amik sosem évülnek el... :)
doncortio
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2012.03.16. 14:18

ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: doncortio »

Egy kis topikot szentelnék az aranykor két legnagyobb riválisának. Elsősorban ide lehetne nyomatni a különbségeket, pro és kontra, multiplatform eltérések, stb.

Kezdem én: gyűlik a pénzem a retrogépre és válaszút elé kerültem. Most már konkrétan vacillálhatok azon, hogy mit válasszak, felállítottam többféle szempotot is:

1) ár
A C=64 olcsóbb. Datasette-el a bumfordi verziót 5.000Ft-ért, 1541-es floppy drive-val és X1541 kábellel (Datasette helyett) 7.000Ft-ért vagy C=64C-t 1541-II floppyval (+X1541) 8.000Ft-ért. Szerintem igen baráti. Minden esetben kapnék adathordozókat is.
Ellenben Speccyt szinte nem is találni vagy csak nagyon drágán. Sajnos. 8-10.000Ft-ért kapni a gépeket kábelekkel, de sok esetben kazilejátszó sincs mellé, kazetták meg pláne, ráadásul n+1 interface-szel pakolhatnám tele a semmit a gépnél is drágábban.

2) hardver
Ugye-ugye, itt a C=64 győz. A proci igaz lassabb, de legalább kisegíti egy VIC-2 és egy SID. Speccyben, viszont "csak" egy Zilog Z80 található. Sajnos el tudom képzelni, hogy kiiktatom ott a hangot. További hátrány, hogy a kis gumibillentyűs csak két színt kezel 8*8 pixelben. A felbontás alacsonyabb, de én úgy vagyok vele, hogy ilyen szinteken marhára lesz*rom. Adathordozó terén viszont magasak lehetnek az elvárásaim, a floppyk csak gyorsabbak, mint a kazetták.

3) játékok
A helyzet úgymond kiegyenlített, mindkét platformra vannak olyan játékok amikkel szépen eljátszogatnék. C=64-en a Last Ninját, Traffic-ot, Scarabaeust (eddig mind magyar), Pool of Radiance-ot, Bard's Tale-t, Ultima n+1-et, Impossible Missiont, Időrégészt, Új Vadnyugat 1-2-t nézném meg, Speccyn az Atic Attackra, Ant Attackra, Fat Worm Blows A Sparky-ra, Manic Minerre, Jet Set Willyre, Elite-re, The Great Escape-re, Sabre Wulfra, Knight Lore-ra, Batmanre, Lords of Midnight-ra lennék kíváncsi. A multiplatform címek közül a SimCity, a Turbo Esprit és az Elite lenne meg mindkét gépre. Azt azért elmondhatjuk, hogy Spectrumra talán több játék jött ki.

4) programozás
BASIC tanulásra a C=64 sokkal alkalmasabb, szerintem. Már a legtöbb általam ismert magasszintű nyelvben megszoktam, hogy én magam pötyögöm be a parancsokat. Speccyn elvileg szintaktikai hiba esetén tovább sem enged, azért ez sem rossz. Gépi kódot nem ismerem, ezért nem nyilatkozok. Amúgy lassan nekiveselkedek egy játéknak, a BASIC tökéletesen elég neki.

5) munka
A munka számomra egyenlő a szöveg- és táblázatkezelőkkel. C=64 előnyére írható a 170kB-os floppy, azokra sok dokumentum mehet.

6) utóélet
Na itt a Spectrum nyert. WOS-szintű archívuma nincs a Commodore-nak, nincs sinclair.hu minőségű Commodore-os oldal, de még fórum is ritkán akad. Ráadásul a Speccy körül még nem poshad az állóvíz, minden évben jönnek programok, versenyek, speccyalista találkozók.

Ezek alapján vagyok tanácstalan...
z0d
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2012.01.09. 13:30

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: z0d »

Hallgass a szivedre. : - )

Ha már retróra költesz, akkor úgyis csak hobbi. Objektív hasonlítgatás helyett vedd azt, amivel szivesebben foglalkozol.
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Na jó, akkor kezdjük ott, ahol 20 éve abbahagytuk :lol: :twisted:

4) C64-en gyakorlatilag három utasításból áll a Basic: GOTO, POKE és PEEK :twisted:
Ha komfortos BASIC-re vágysz, akkor Enterprise! Csak vigyorogtam, hogy szenvednek a C64-es osztálytársak a Strukturált Programozás című órákon :D

5) a C64 floppy kb olyan gyors az EP magnó :-) EP floppy meg szabványos DOS formátum, nincs semmi szenvedés az adatok átvitelével.

6) ep128.hu enterpriseforever.com

3) Enterprise-on találkozhatsz az összes főbb Spectrum, CPC, TVC programmal :-)

2) 16 színű attribútum grafika EP módra: http://www.ep128.hu/Ep_Demo/Pic/Interlace3.png

Amúgy meg azt veszel, amihez kedved van, netán amire anno leginkább vágytál.

De nálam a retrózás arról szól, hogy a korszak összes jelentős gépét meg akarom ismerni, így a világ legnagyobb EP gyűjteményén kívül van már ZX81, Spectrum 16/48/128/+2/+3, TVC 32/64/64+, HT1080Z, Commodore VIC20/C64/+4/16/128, TI-99, Amiga 500+, Atari 1040ST :D
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: Bali »

Na ezt a kérdést jó helyen tetted fel! :) A válasz egyértelmű: ZX SPECTRUM.
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Bali írta:A válasz egyértelmű: ZX SPECTRUM.
Még pedig azért, mert szerintem a ZX gépek sokkal emberibbek, barátságosabbak! Azt érezni, hogy emberek készítették embereknek, azzal a céllal, hogy az elérhető számítástechnikát elhozzák az otthonokba.
A Commodore gépeken én ma is azt érzem, hogy csak rideg kereskedelmi termékek, valami gyorsan összecsapva, hogy aztán sok pénzt keressünk rajta. Jó példa erre a hibás VIA chipek sztorija aminek a tetű lassú 1541 köszönhető (a hibátlan verzió a C128+1571 összeállításba került bele), aztán a kernel összecsapottságát pl az mutatja meg, hogy a JiffyDOS és társai a változatlan (hibás) hardveren mégis jóval elfogadhatóbb tempót tudnak produkálni. De a magnókezelés is igen jól sikerült volt, burjánzott is több tucat féle turbo program...
Amúgy meg több tucat 1541-es javítása után csak azt tudom mondani, hogy ez a lemezes technika szégyene :oops: vélhetően pár cent költség megtakarítás érdekében elkövetve (pl TR00, Index érzékelők megspórolása), ami furcsa annak fényében, hogy pluszban egy fél C64 be van építve minden egyes floppy meghajtóba...
Nagy mázlijuk az volt, hogy a VIC+SID párossal telibe találtak.
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: Asimo »

Zozosoft írta:szerintem a ZX gépek sokkal emberibbek, barátságosabbak! Azt érezni, hogy emberek készítették embereknek, azzal a céllal, hogy az elérhető számítástechnikát elhozzák az otthonokba.
A Commodore gépeken én ma is azt érzem, hogy csak rideg kereskedelmi termékek, valami gyorsan összecsapva, hogy aztán sok pénzt keressünk rajta.
Előre jelezném, sosem volt C64 számítógépem (mármint a 80-as években, a retro most nem számít). A Speccy volt az első, így nyilván erős az érzelmi kötődés. :)
Ezzel együtt nem tudok teljesen egyetérteni a fenti állítással. Szerintem a Spectrumon (és a fejlesztésén) érződik csak igazán a lehúzás. Ha jobban megnézzük, nincs benne semmi. Amit tud, azt annak a néhány profi és kitartó mérnöknek köszönheti (és a profi alkalmazás-programozóknak), mert az elvárás az volt, hogy olcsó legyen. Egy ésszerű upgrade a ZX81-ről: jobb BASIC, színes display, valami kis hang, picit jobb billentyűzet. A Basic-et szinte ingyen írták, az ULA tele van kompromisszumokkal, csak, hogy beleférjen a kiszemelt IC-be (és árba), az univerzális periféria csatlakozója egy vicc (NYÁK élcsatlakozó) stb. És mégis, micsoda játékokat írtak rá, abból a kvarcóra beeperből micsoda muzsikákat csaltak ki, micsoda szuper interfészeket fabrikáltak hozzá. Sinclair mérnökei biztosan meglepődtek ezeken az eredményeken.

Ehhez képest a C64 egy csúcsszuper számítógép. A táp megbízhatóbb (nincs melegedés), a billentyűzete strapabíróbb, a kornak megfelelő színvonalú, a grafika egyértelműen jobb, köszönhetően a szebb palettának, a multicolor módnak és a spriteoknak, a hang-chip korát meghaladó volt (Bob Yannes egy igazi szintetizátort fejlesztett). A Basic-et a Microsoft fejlesztette, ami lássuk be, logikus választás volt, hiszen az MS már akkor is komoly szereplő volt. Az egy más kérdés, hogy nem sikerült túl jól, pl. a gép szinte semmilyen extra adottságát nem támogatta, az editor is gagyi, a nyelv is elég szegényes. A 1541-es hibája ciki, de nem a C= volt az első és egyetlen vállalat, amelyik sorozatgyártásba küldött terméket komoly hibával. Ott van mindjárt a Sam Coupe. Miután piacra dobtak 8000db-ot, akkor vették észre, hogy nem lehet floppyról rendesen bootolni (kézzel kell meghívni bootolás után a betöltött kódot, nem indult el automatikusan). Szerintem ezek a hibák nem a "rideg kereskedelmi termék" jelleget szemléltetik, hanem inkább a szűkre szabott határidőket. Minden sokkal jobb lehetne, ha lenne rá még egy kis idő, és még jobb, ha még több idő...
Avatar
makranc
Hozzászólások: 266
Csatlakozott: 2012.01.11. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest, III.

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: makranc »

RE:
A C=64 olcsóbb. Datasette-el a bumfordi verziót 5.000Ft-ért...
Ellenben Speccyt szinte nem is találni vagy csak nagyon drágán...

Hiába, a minőséget előbb-utóbb értékeli a piac.
:D
doncortio
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2012.03.16. 14:18

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: doncortio »

Zozosoft:

Nem LOAD, POKE, PEEK? :)

Amúgy pont egy Enterprise-ra vágytam, de az ott kezdődik, hogy húszezer forint...

Szerintem a végén C=64 lesz, mert olcsóbb, többet tud, könnyebben hozzáférek. Spectrum is jó lenne, de a legfrissebb felfedezéseim alapján vagy 30 C=64 van a piacon, Seccy meg kb 3 :(
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

doncortio írta:Zozosoft:
az ott kezdődik, hogy húszezer forint...
Általánosan mondható, hogy az olcsó retró kora véget ért :-( A legtöbb régi gépet már rég kidobták :-( , vagy eladták évekkel ezelőtt. A maradéknál meg rájöttek, hogy jó üzlet, amire rátesz az, hogy sokan azért vásárolják fel Vaterán a gépeket, hogy aztán 2-3-4x áron eladják a eBay-en. C64-nél még nem érezni annyira ezt, mert annyi van belőle, hogy még a maradék is sok :-)
kpbendi
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2012.01.09. 13:42

Re: ZX Spectrum vs. Commodore 64

Hozzászólás Szerző: kpbendi »

Ha most elhagyjuk a retro faktort, akkor érdemes elgondolkozni, hogy mit profitálhatsz egy 8bites gépből.
Véleményem szerint tapasztalatot. Egy 8 bites gépnél még pontosan lehet tudni, hogy egy utasítás hatására mely áramkörök pontosan mit csinálnak. Tanulógép szempontból pedig a Spectrum nagyságrendileg jobb, mint a C64, mert a hardver felépítése jóval egyszerűbb mint a C64-é és nagyon jól dokumentált magyar nyelven is (!). Ugyanez a helyzet a basic és a gépi kódú programozással. Ha pedig nem vagy elégedett a speccy alap basicjével, ott a BetaBasic és társai.
Ami a háttértárat (pontosabban a játékok betöltését) illeti: egy párezer forintos mp3 lejátszó és egy egyszerű PC-s program segítségével gyakorlatilag megoldható a játékok betöltése, a wos-ról pedig a speccy-re megjelent játékok 99%-a beszerezhető, így az "adnak mellé floppy-n programokat is" nem igazán számít a C64 előnyének. Ha pedig nem akarsz 4-5 percet várni a betöltésre, akkor léteznek turbo programok PC-re, pl. http://code.google.com/p/otla/ ezekkel a betöltési idő fél percre csökkenthető (bár jelentősen csökkenti a retro hangulatot, de ez nyilván ízlés kérdése).
Véleményem szerint szövegszerkesztésre és egyéb irodai munkára teljesen felesleges 8 bites gépeket alkalmazni, ilyesmire egy kukázott laptop is sokkal használhatóbb.
Ár: én a speccymet 7500 forintért vettem vaterán. Mind az ebayt, mind a vaterát ellepték a "profi" kereskedők, akik felvásárolják a népszerű cuccokat és igyekeznek emelt áron továbbadni rajtuk. Ha tehát 20-30 ezer forintos retro gépeket látsz, az nem jelenti azt, hogy kisebb utánajárással nem lehet lényegesen olcsóbban hozzájuk jutni. C64-ből nyilván nagyobb nálunk a kínálat, mert többet forgalmaztak anno az országban, de alapvetően párezer forintos különbségekről beszélünk. Tanácsként azt is meg merem kockáztatni, hogy ha nem tudsz dönteni a két gép között, akkor szerezd be mindkettőt.
Válasz küldése

Vissza: “Örökzöldek”