ZX Interface "C" lemezek archiválása

Hogyan archiváljunk, másoljunk kazettákat, lemezeket vagy tölstünk be manapság...
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

ZX Interface "C" lemezek archiválása

Hozzászólás Szerző: Bali »

Érdemes lenne egy kis leírást is készíteni az Interface C-s lemezek archiválásról, mivel, hogyan stb., hisz ezek kvázi Commodore lemezek, így valószínüleg nem mindenkinek triviális.
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
a_petri
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2013.05.29. 19:09

Re: ZX Interface "C" lemezek archiválása

Hozzászólás Szerző: a_petri »

Nemcsak kvázi, hanem teljesen szabályos Commodore (1541) lemezek.

Archiválásra én a Star Commander-t használom - nagyjából mindent tud, amit nem (durván) másolásvédett C64/C128/C+4 lemezekkel tenni lehet, klasszikus karakteres Norton Commander-szerű felülete van, DOS-os program - de működik XP-ig bezárólag Windows-ok alatt is -, egyszerű, hatékony.

Egy párhuzamos (LPT) port és egy házilag is elkészíthető kábel kell hozzá. (Én az XA1541 változatot építettem meg, az itt javasolt BS170 FET-ekkel, mert az XA1541 nagyobb eséllyel működik nem retró-kategóriás PC-k párhuzamos portjaival is.)


A lemezeken található file-ok mind PRG típusúak, mert a Commodore lemezegységek által használt file-típusok közül ez a 'strukturálatlan byte-halmaz'. A belső szerkezetük az eddigi gyors ránézés alapján viszonylag egyszerű:

- ha a legelső byte 0, 1, 2 vagy 3, akkor a file első 7 byte-ja megfelel egy szabványos Spectrum kazettás fejlécblokk 1. és 12-17. byte-jainak (a fejlécblokk 2-11. byte-jaiban a kazettán a file-név van, ami a lemez directory-jában amúgy is szerepel), a file többi része pedig pedig a kazettás adatblokk tartalma;

- ha a legelső byte 254 (FEh), akkor a file valami más - minden valószínűség szerint egy tömörített 'snapshot' file, benne a teljes(?) 48 kB memóriatartalommal.
Válasz küldése

Vissza: “Archiválás, betöltés, másolás”