Oldal: 1 / 1

+2A/+3 RGB-SCART kábel

Elküldve: 2019.06.21. 15:01
Szerző: Dr.OG
Sziasztok!

Új felhasználó vagyok, kiváló a fórum és persze a sinclair.hu is!
A "Szürke +2 RGB-SCART kábel LCD-hez" cikk remek, sőt, az egész újság úgy általában nagyon színvonalas!

Én az alábbi leírás alapján építettem SCART-átalakítót a fekete ZX Spectrum +2A-mhoz:
https://mts.speccy.cz/doc/128_rgb.pdf

Az eredmény lapostévén (Samsung LE40B650) sajnos nem tökéletes, mintha több tíz rasztersoronként jobbra mozdulna az attól lentebbi képrész pár pixelnyivel (l. 1. csatolmány). Próbáltam korrigálni 'érzés alapján' ellenállással (semmi nem változott), vagy kondenzátort bekötni sorosan (rosszabb lett - 2. csatolmány), esetleg a szinkronjel és a föld közé (nagyon rossz lett - 3. csatolmány). A screenshot-okat a SamyGo-s ScreenCap allpikációval készítettem, elérhető itt: https://wiki.samygo.tv/index.php?title= ... #ScreenCap

natív
natív
sorba kötött kondenzátor
sorba kötött kondenzátor
kondi a szinkronjel és a föld között
kondi a szinkronjel és a föld között
Ha van valakinek valami tuti tippje ilyen esetre, ne tartsa magában!

Úgy látszik, a Spectrum videojele aránylag távol helyezkedik el a PAL szabványtól, Amiga 500-zal és Ep128-cal nincs ilyen gondja a Samunak. Azt talán mondanom sem kell, hogy a Philips CM8833-as monitoron hibátlan képe van, nyilván CRT-kre ez általában igaz.

Mindenkinek kellemes hét végét: Gábor

Re: +2A/+3 RGB-SCART kábel

Elküldve: 2019.06.24. 14:16
Szerző: csaba
Ha még nem próbáltad
Lcd monitorokon szokott lenni 2 állítás funkció ahol a monitor pixel órajel frekvenciáját és fázisát lehet változtatni, ezt automatán is tudja, meg manuálisan is van lehetőség.
ha találsz ilyet a menüben, érdemes állítgatni.

Re: +2A/+3 RGB-SCART kábel

Elküldve: 2019.06.24. 21:30
Szerző: Dr.OG
Köszi a tippet, ez TV, és SCART-on át van rákötve a Spectrum, általában 'clock' és 'phase' állítási lehetőség csak VGA-n szokott lenni... Próbáltam a 'mindenevő' BenQ BL912-vel is, de az egyáltalán nem tud rászinkronizálni a Speccy +2A RGB videojelére. Amigával pöccre indul, Ep128-nál eltart egy ideig, mire sikerül neki, de idővel működik.

Re: +2A/+3 RGB-SCART kábel

Elküldve: 2019.07.20. 13:41
Szerző: gyurco
Ez a "lépcsőzés" nekem is megvan a +2A-val + Samsung LCD-vel. Végül is a TATRA fekete-fehér tévéhez képest még így is jobb :)