The Snowman

Beszélgessünk érdekesebb Spectrum programokról...
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

The Snowman

Hozzászólás Szerző: Bali »

Az idei utolsó (2012 52. heti) ajánló a The Snowman klasszikust idézi fel, beszélgessünk róla egy picit:

http://www.sinclair.hu/szoftver/heti_ja ... tekid=9035

Alapvetően a Karácsony és a hó ihlette ezt az ajánlót, de mint kiderült Pgyurinak is nagy kedvence ez. :)
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: The Snowman

Hozzászólás Szerző: Asimo »

Nekem is nagy kedvencem. Az első Spectrum játékaim között volt annó, de még most is jó vele játszani. Valahogy olyan jól összeáll az egész, azok a kis pittyenő hangok, a grafika, a mozgás. Persze nem egy nagy ász, de valahogy akkor is jól eltalált, szerintem.

Bali, a mozgásnál írtad, hogy pixel pontos pozícionálásra van szükség, ami nehezít. Ez igaz, ám van egy apró trükk, ami azért segít: ha egyszerre nyomjuk a függőleges és a vízszintes irány gombjait (pl. jobbra és föl), ilyenkor azonnal rátalál a "létrára". Sajnos ez nem működik a "létráról" való lelépéskor, mikor a "létra" közepén akarunk lelépni. Néha, menekülésnél nem is mindig sikerül a kitérés. A második szinttől, a szörnyecskék elaltatása már gyk. életvesztést jelent, míg az első szinten a lángok csak elveszik a havat. Ha viszont lemegyünk a képernyő aljára, akkor ott nem tud elérni egyik ellenség sem, ráadásul át lehet sétálni egy másik létrára is. Ez jó kis menekülési útvonal.

Nem emlékszem már pontosan, de ha megvolt a 4 szint, akkor nem kezdődik előről, csak épp más pályán?

Szerencsére ki lehet választani cursor irányítást. Nekem ez jön be leginkább.
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Re: The Snowman

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

Szintén nagyon szeretem ezt a játékot, tényleg van abban is valami, hogy a csendes játékmenet, a halk pittyenések jó összhangban vannak, talán épp ezért hozza vissza mindig a karácsonyi hangulatom. Főleg akkortájt játszottam vele minden évben (hasonlóan a Boulder Dash-hoz, annak is hóesés az eleje, csönd, pittyegés.... na ebben hasonlítanak is).

Ebben a játékban az ágy számomra teljesen megfoghatatlan. Most szobában építünk hóembert vagy ha kint, akkor miért nem a puha hóba esünk be ? Kicsit zavaros megoldás.

Aztán ott van a FOOD, vagyis kaja. Mi a fenéért kell állandóan zabáltatni szerencsétlen emberkénket ? Akkor már egy TIME is jobb lett volna, de talán a XMAS-O-METER még jobb. Fantáziátlan rész.

Abszolút érthetetlen, hogy mivel a játékmenet kicsit "lányos", így miért nem lehet például lány karakterrel is játszani ? Igazán befért volna oda még egy sprite-ocska.

Aztán lehetett volna még ajándékokat is gyűjteni a karácsonyfa alá - bár ez vitatható lehet a Based Upon "The Snowman" utalás miatt, de sokkal érdekesebb lett volna, ha sok pályán át változik a játékmenet.

Végül a leíráshoz:

A gázláng szó helyett a lángocska talán kellemesebb, mert így azonnal az jutott az eszembe, hogy jó sok helyen lyukas a gázcső :) Meg szerintem nem igaz, hogy céltalanul járkálnának, mert ha teljesen véletlen lenne, akkor egy sarokban mozognának fel-le, de a későbbi pályákon alaposan bezárják az embert, ha pedig megállsz alul, akkor sokszor "lenéznek" hozzád :)

Összeségében attól függetlenül, hogy nagyon szeretem ezt a játékot, elnagyolt műnek tartom, amiből nem hozták ki, amit lehetett volna. Biztos közeledett a fránya karácsony :) Játszani mindenesetre nagyon jó vele minden évben, újra és újra!

Pgyuri
Válasz küldése

Vissza: “ZX Spectrum programok”