Elite

Beszélgessünk érdekesebb Spectrum programokról...
doncortio
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2012.03.16. 14:18

Elite

Hozzászólás Szerző: doncortio »

Amikor először megláttam, nem hittem el, hogy ezt a hatalmas, sokrétű világot bele tudták passzírozni 32kB-ba (BBC Micro). A Speccys verzió szintén nagyon jó lett, a plusz színeknek hála pedig még emeltek (számomra) a játékélményen. Itt végre a kis gumibillentyűs be is inthetett a Commodore 64-nek, utóbbi a hajára kenhette a SID-jét és a VIC-2 videochipjét, mert ugye a wireframed grafika az teljesen egészében a procira támaszkodott és ugye tudjuk mennyire gyík az 1MHz-es MOS6510 a 3.5MHz-es Z80-nal szemben :)

Nos, itt lehetne társalogni a játékról, az ott áltélt élményekről, meg minden egyéb dologgal kapcsolatban. (Most megkövezhettek, mert nemrég áttértem az IBM-es verzióra, mert ott tudom állítani a framerate-et és színesebb)

Nem elfelejtendő, hogy ez a játék a Speccyalista TOP100 első helyezettje!
csory
Alapító tag
Hozzászólások: 51
Csatlakozott: 2012.01.06. 16:42
Tartózkodási hely: Pomáz

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: csory »

Először megláttad? :D Én először csak olvastam róla, a "Játék és Program IV"-ben. Annyira hihetetlen volt hogy összekapartam egy csomó fémhuszast és felhívtam Zsenya barátomat a Schönhertzben hogy ő vajon olvasta-e, és mit szól hozzá? Azt válaszolta hogy olvasta. Utána még volt egy "hát b@zmeg..." és a pénzbedobós telefonok történetének legsokatmondóbb hallgatása. Szana-széjjel játszottuk, és évekkel később is csak emiatt (na jó, meg a Laser Squad miatt...) a Spektrum ott volt beizzítva az Amiga mellett. Ha százhúsz évet élnék, és végelgyengülésben kinyiffannék, az utolsó szikrájával az értelmemnek akkor is tudnám hogy mi a Leesti vagy a Lave... Egy igazi open-ended játék, 48 k-ba begyömöszölve. Azt már sokkal később tudtam meg hogy nem is tárolták a galaxis térképeket és a bolygók adatait hanem algoritmus generálta mert nem fért volna el a memóriában (kb mintha egy fraktált mutogatnál hogy deszép, denagyszerű, és a végén kiderülne hogy "csak" egy vacak kis képlet...) Még ELITE logót is rajzoltunk A4-ben, sőt vki felvetette hogy le kellene gyártani kitűzőben, fémből. Erre azért már nem került sor :D
- Csory -
doncortio
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2012.03.16. 14:18

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: doncortio »

Milyen típusú bolygók között érdemes ingáznom? Én most egy egymásól 1.5 fényévre levő Poor Agricultural (Communism, Tech level 4) és egy Rich Industrial (Demoracy, Tech level 11) között jövök-megyek és háromból kétszer sikeresen dokkolok :) A gazdagabbik bolygó űrállomásának felületén vannak ötszögek és mintha kisebb is lenne a bejárat...
Árukból mit érdemes vinnem? Eladtam a fegyverem is tőke gyanánt (két fuvar alatt visszajött az ára), van már Large Cargo Bay is, most egy dokkolóra spórolnék (kb. a fele megvan)
Kapitany
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2013.01.05. 09:03
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Kapitany »

Mostanában sokat játszom ezzel a játékkal, illetve az új Elite: Dangerous-szel, és érdeklődnék, hogy nincs-e véletlenül valakinek visszafejtett, megjegyzésekkel tűzdelt forráskódja a spectrumos változatból? Kíváncsi lennék a bravúrokra a kódban, illetve mit hogyan oldottak meg... főleg ha ez commentezve is van. :)
Kapitany
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2013.01.05. 09:03
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Kapitany »

Sziasztok!

A WoS-on megtaláltam egy Elite 2 és Elite 3 illetve Elite III nevű MOD-ot. Sok érdekességet tettek bele az orosz programozó elvtársak, érdekesebb lett az űr. Két problémám lenne:

1) Az Elite 2 játékról http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0026568 ugyan van TAP fájl, de nem lehet menteni - legalábbis emulátoron -, mert rögtön kifagy ha a DISK menüt akarnám behozni. Az már sokat elárulhat, hogy DISK menü a neve. Nem nézne erre rá valaki, hogy milyen emulátor konfigurációval lehetne ezt játszani (+3-ason is kifagy), illetve +128K-s vagy +2-es gépen magnóval miként lehetne? Nehét lenne átírni a DISK menü részt a sima mentésre, betöltésre?

2) Az Elite 3 ( http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0026536 ), Elite III ( http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0012831 ) eleve TR-DOS image... ezeket miként lehetne kipróbálni? Én próbáltam valami Beta Interface-t beállítani az emuban meg TR-DOS-t, fagyás az EightyOne-ban. Illetve ha sikerül kinyerni a fájlokat, valami DivIDE, DivMMC vagy valami hasonlóval ez játszható lenne/játszhatóvá tehető?

Nagyon érdekelnének ezek a verziók, valaki igazán ránézhetne aki érti ezeknek a masináknak a lelki világát...

Kapitány
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Mivel oroszokról van szó, én Spectaculatorban próbálnám Pentagon vagy Scorpion géptípussal.

Elvileg Spectrum 128K + Beta Disk 128-al is lehetne, nem tudom ilyet melyik emulátor tud. Azonban memóriaidőzítés gond lehet, ha jól tudom ezekben a fejlettebb orosz gépekben nem lassabb a videó RAM mint a normál. (Ez nem biztos, hogy ebben az esetben is érinti a programot.)
Avatar
makranc
Hozzászólások: 266
Csatlakozott: 2012.01.11. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest, III.

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: makranc »

Zozosoft írta:Mivel oroszokról van szó, én Spectaculatorban próbálnám Pentagon vagy Scorpion géptípussal
Igen, mindkettő (3-as és III-as) trd-disk működik Spectaculator-Pentagonban, illetve a tap is Spectrum 128-módban.
Kipróbáltam, a tap működőképes divide-vel 128-as Spectrumba töltve.
Kapitany
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2013.01.05. 09:03
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Kapitany »

Zozo!

De szép lenne egy ilyen fejlett Elite-et átírni EP-re! Ott adott a lemezkezelés!

Makranc!

Igen, Spectaculatorban Pentagon/Scorpion gépen működik... de jó lenne valahogy nem emulátorban játszani, legalább az Elite 2-t! De ott megfagy a mentésnél, már a 2-es is lemezkezeléssel van megírva gondolom. Lehet egy DivMMC-vel lehetne játszani lemezképeket mentegetve rendes mentés helyett...
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Kapitany írta:Sok érdekességet tettek bele az orosz programozó elvtársak, érdekesebb lett az űr.
Erről hol lehet olvasni?

EP verziót majd meglátjuk :-) De előbb legyen vagy 15 fokkal hidegebb... :oops:
Kapitany
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2013.01.05. 09:03
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elite

Hozzászólás Szerző: Kapitany »

Az Elite 3 nevezetűnek itt van a leírása angolul, valaki lefordította: http://www.worldofspectrum.org/pub/sinc ... Elite3.rtf

Ami engem érdekelne, hogy mi a különbség az Elite 2, az Elite III és az Elite 3 között. Játszottam pár percet velük, a 2-3 nekem nagyon hasonlónak, majdnem identikusnak tűnik. A III kicsit másabb, ott jobban belenyúltak, új felület, betűtípus, mintha nem a megszokott procedurálisan generált árak lennének, más radar (nem csak a kiegészítő új radar amire át lehet kapcsolni).

Sajnos hosszan nem tudtam tesztelni, ugyanis:

A Spectaculator és Fuse emulátorokban minden verzióban fagy a mentés. A Speccy emulátorban működik a mentés, de egyszer csak valamiért úgy elkezdett nekem szaladni a játék, hogy csak úgy pörök a hajó az elején...

Első lépésnek azzal is megelégednék, ha a lemezes mentést ki lehetne cserélni sima magnósra a spectrumosokban, mert betölteni lemezképből konvertált hanggal ugye 1 perc alatt be lehet, és fut is a játék szépen +128K-s gépen... ahogy eddig próbáltam. Csak a mentést kellene lecserélni az alapértelmezettre meg a betöltést. Az Elite 3-ban nem a megszokott menü van, ott eleve fájllistát ad, kiválasztásos betöltéssel, na azt jegelni kellene. A legegyszerűbb az ELite 2 és III-nál lenne a csere, mert a III teljesen standard elites mentési felülettel bír, a 2-nél meg asszem egy plusz fájlnevet kell még beadni nem csak parancsnok nevet. Ha valaki esetleg mellém állna aki ért hozzá, szívesen foglalkoznék a dologgal, mert e miatt a játék miatt indultam el annak idején a Spectrum/EP vonalon, csak a spectrumhoz egyáltalán nem értek sajnos, illetve ott az Assemblerezéshez. De már rég szerettem volna csinálni valami hasonlót, csak kell valaki aki fogja a kezem. :)
Ott az elején lévő orosz menüt ki lehetne dobni a kukába, vagy átírni angolra. Azt szívesen elvállalom, mert beszélek oroszul is, angolul is.
Válasz küldése

Vissza: “ZX Spectrum programok”