Teszt program - Patrik Rak

Beszélgessünk érdekesebb Spectrum programokról...
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Teszt program - Patrik Rak

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

Egy véletlen folytán keveredtem ide:

https://spectrumcomputing.co.uk/forums/ ... f=23&t=752

Ez egy teszt program, ami elsősorban emulátorok teszteléséhez készült, de igazi Z80 processzorokhoz, igazi hardveren is bátran használható.

Számomra döbbenetes eredményeket adott, ahogy azt képeken mutatja be a fenti téma. A legviccesebb, hogy maga a friss NEXT (amit tekinthetünk emulátornak, de valós gépnek is) 152-ből 24 hibapontot szerzett, amiből egy későbbi frissítés után 22 lett!

Aztán egy igazi Spectrum 6A is összegyűjtött 1 hibapontot, ami - ha jól olvasom - eltérő Z80 processzor (NMOS/CMOS) miatt lett.

Kíváncsi lennék, hogy Enterprise gép illetve emulátor miképp teljesít :)

Illetve ha a témával már foglalkozott valaki, esetleg ossza meg, miket olvasott ki az egészből, mert ezek után FOGALMAM SINCS, hogy amikor emulátoron játszom, valóban az történik, aminek kell vagy csak egy hiba eredménye miatt következik be az adott történés.

Pgyuri

ui: képek átemelését, szakfordítást másra bízom...
Avatar
mezei
Speccyalista
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:52

Re: Teszt program - Patrik Rak

Hozzászólás Szerző: mezei »

Pgyuri írta: 2020.03.12. 08:23 Illetve ha a témával már foglalkozott valaki, esetleg ossza meg, miket olvasott ki az egészből, mert ezek után FOGALMAM SINCS, hogy amikor emulátoron játszom, valóban az történik, aminek kell vagy csak egy hiba eredménye miatt következik be az adott történés.
Üdv,

Épp a napokban nézegettem, és érdekesek az eredmények. Annyira nem mélyedtem bele, hogy mit is jelentenek ezek a hibák, meg, hogy sok-e a Next huszonx hibája, de azt azért jelzi, hogy nem 100% a kompatibilitás. Emulátorok között viszont van sok nulla hibás, szóval ha biztos nem is lehetsz semmiben, de jó eséllyel ezeken az emulátorokon azt látod, amit kell.

Üdv
m/zx
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: Teszt program - Patrik Rak

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Azt nézték már, hogy valós gépen, különböző gyártmányú (Zilog, Nec, SGS, MOSTEK, stb) Z80-akkal milyen a helyzet? Valahol írták, hogy nem dokumentált flag-eknél lehetnek gyártmány függő eltérések.
Az NMOS/CMOS különbség az jól ismert, a táblázatban az OUT (C),F helyére eső utasítás az NMOS-on OUT (C),0, CMOS-on OUT (C),255. Ezt használom is az EP-s memóriatesztemben, amikor kiírom a proci típusát, jól le is buknak a hamis kínai "új" Z80-ak :)
Amúgy ha tutira akar menni a teszt, azt is meg kéne néznie, hogy NMOS proci esetén hibás-e az IFF2 lekérdezés.

Enterprise-os emulátornál az várható, hogy a sima utasítások jók lesznek, hiszen valódi Z80-on futnak :) Viszont ahol IN/OUT van a dologban, ott várható hiba, hiszen ezek nem szimpla utasításként futnak le, hanem NMI-t generálva egy komplett emulációs szubrutin, ami csak a dokumentált dolgokkal foglalkozik.
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Re: Teszt program - Patrik Rak

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

Igazából az ep128emu-ra gondoltam emulátor esetén. Nekem a 2.0.8.1 van a gépen és mindössze csak 5 hibát jelzett, ami nagyon-nagyon jó eredmény. SCF, CCF, és BIT x,(HL) környékén jelzett valamilyen nem megfelelő emulációt.

CONGRATULATION to IstvanV !

Pgyuri
Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2503
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: Teszt program - Patrik Rak

Hozzászólás Szerző: Bali »

Érdekes kis teszt program, és az eddigi eredmények is, főként a NEXT-es eredmények. Gyorsan neki estem a kedvenc 8.0-ás Spectaculatoromnak (8.0.0.3092).

z80full_spectaculator.gif
Kettőt bukott:
001 SCF
002 CCF
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft
Válasz küldése

Vissza: “ZX Spectrum programok”