A magnóra mentés rejtelmeiről
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2114.HTM
Spectrum a HIFI magazinban 1986
Re: Spectrum a HIFI magazinban 1986
Üdv,
Ez remek volt! Voltak ugyan "kínai" részek benne, ahol sikerült az írójának számomra a kötőszavakon kívül csupa elvont fogalmat bezsúfolnia egy-egy mondatba, de volt olyan része is, amely kifejezetten szórakoztató volt. Közte a magnó fejállítás jelekre "merőlegessége" és elállításának következménye. Biztos mérnöki megközelítéssel csak a műszeres beállítás volt az elfogadható, de Spectrum esetén fülre simán beállítható volt. C64-es barátaim már csodáltam, amikor "süketen" tekerték, de még nekik is sikerült. Itt bizony a professzionalitás és a teljes amatőrség találkozott, de mindkettő jó eredményt adott.
Amúgy valóban tényszerű a kiesés tényének megállapítása - azaz a Spectrum nem annyira érzékeny egy kis szalaghibára - de erre csak felnőtt fejjel kaptam működési magyarázatot az első saját betöltő megírásakor.
Kár,. hogy annak idején a "felnőttek" nem voltak olyan okosak, hogy meg tudjanak mindent érthetően magyarázni. Nekem csak folyton ilyesmik jutottak:
"Ne nyomkodd a gombokat, mert akkor a betöltés nem fog sikerülni."
"Ez a játék nem szereti a Kempston joystickot."
"Úúúúú, hogy csinálták, hogy a bejelentkező kép így-és-így töltődött be!"
A magnó jelekben már sok rejtély nincs, de nagyon szórakoztató retro olvasmány volt. Ja és a fő kérdésre még ma sem tudom a választ, bár ha tényleg tudni szeretném, biztos hamar meglenne a válasz...mitől tudott a C64 annyira gyorsan betölteni, míg ahhoz képest a Spectrum turbo is csak fapad volt. Vajon milyen jelek csücsülnek egy C64 kazettán, mert fülre az is csak "csipog"
Választ nem kérek, maradjanak titkok az életben!
Pgyuri
Ez remek volt! Voltak ugyan "kínai" részek benne, ahol sikerült az írójának számomra a kötőszavakon kívül csupa elvont fogalmat bezsúfolnia egy-egy mondatba, de volt olyan része is, amely kifejezetten szórakoztató volt. Közte a magnó fejállítás jelekre "merőlegessége" és elállításának következménye. Biztos mérnöki megközelítéssel csak a műszeres beállítás volt az elfogadható, de Spectrum esetén fülre simán beállítható volt. C64-es barátaim már csodáltam, amikor "süketen" tekerték, de még nekik is sikerült. Itt bizony a professzionalitás és a teljes amatőrség találkozott, de mindkettő jó eredményt adott.
Amúgy valóban tényszerű a kiesés tényének megállapítása - azaz a Spectrum nem annyira érzékeny egy kis szalaghibára - de erre csak felnőtt fejjel kaptam működési magyarázatot az első saját betöltő megírásakor.
Kár,. hogy annak idején a "felnőttek" nem voltak olyan okosak, hogy meg tudjanak mindent érthetően magyarázni. Nekem csak folyton ilyesmik jutottak:
"Ne nyomkodd a gombokat, mert akkor a betöltés nem fog sikerülni."
"Ez a játék nem szereti a Kempston joystickot."
"Úúúúú, hogy csinálták, hogy a bejelentkező kép így-és-így töltődött be!"
A magnó jelekben már sok rejtély nincs, de nagyon szórakoztató retro olvasmány volt. Ja és a fő kérdésre még ma sem tudom a választ, bár ha tényleg tudni szeretném, biztos hamar meglenne a válasz...mitől tudott a C64 annyira gyorsan betölteni, míg ahhoz képest a Spectrum turbo is csak fapad volt. Vajon milyen jelek csücsülnek egy C64 kazettán, mert fülre az is csak "csipog"

Pgyuri
Tiszteletben tartom a tudatlansághoz való jogod, mégsem bírok ellenállni a kísértésnek, hátha más kíváncsi a válaszra!Pgyuri írta: ↑2020.03.12. 11:14 ...Ja és a fő kérdésre még ma sem tudom a választ, bár ha tényleg tudni szeretném, biztos hamar meglenne a válasz...mitől tudott a C64 annyira gyorsan betölteni, míg ahhoz képest a Spectrum turbo is csak fapad volt. Vajon milyen jelek csücsülnek egy C64 kazettán, mert fülre az is csak "csipog"Választ nem kérek, maradjanak titkok az életben!
Pgyuri
Az egyik csatolmány a Bit-Let 1987. februári számából való, ahol Rucz Lajos tömören leírja a Spectrum és C64 szalagos tárolása közti különbséget.
Ha valakinek ismerősen cseng ez a név, az bizonyára nem véletlen. Ő volt a Spectrum Világ, később a Commodore Világ szerkesztője.
A másik a Commodore Free magazin 59. száma, ahol részletes leírás olvasható a Datasette (a Commodore gépek magnója) működéséről (25.-28. oldal), csak hogy legyen méltó párja a HiFi magazin cikkének.
Kellemes hét végét mindnekinek: Gábor
- Csatolmányok
-
- issue59_datasette_cpm.pdf
- (7.29 MiB) Letöltve 26 alkalommal.
-
- Alapító tag
- Rádióamatőr hívójel: HG5BMU
- Kapcsolat:
A sebességben a fő eltérés, hogy a c64-hez a magnó egység adat üzemre lett tervezve, nem audió kazetták használatára. a kifejezetten "négyszög" jelek átvitele során a szalagra nem is négyszöget rögzítünk, az elég macerás lenne, hanem jelformáló erősítőkkel kapjuk vissza az eredeti ideális jelalakot. A spectrum esetében a visszakapott jel a frekvencia átviteltől-szalagtól-felvételi kivezérléstől stb. függ, így a kapott jelalak is olyan amilyen, és a sebesség növelésére egyre érzékenyebb az átvitelre.
A spectrum a 4x turbo-t stabilan gond nélkül beolvassa, ha megfelelő jelet kap, de ha a belső kialakításában a bemenetet is átalakítanánk, akár még többre lenne képes.
A spectrum a 4x turbo-t stabilan gond nélkül beolvassa, ha megfelelő jelet kap, de ha a belső kialakításában a bemenetet is átalakítanánk, akár még többre lenne képes.
Az issue59_datasette_cpm.pdf-ből:
"A Spectrum byte-jait egy-egy szinkronizáló szakasz előzi meg, vagyis ez 8 bitenként ismétlődik."
A bekarikázott szinkronjel utáni sok egyes (pont egy bájtnyi) és a nullás bitek között ezek szerint kellene lennie valaminek? Szerintem nem, ez butaságnak tűnik.
"A Spectrum byte-jait egy-egy szinkronizáló szakasz előzi meg, vagyis ez 8 bitenként ismétlődik."
A bekarikázott szinkronjel utáni sok egyes (pont egy bájtnyi) és a nullás bitek között ezek szerint kellene lennie valaminek? Szerintem nem, ez butaságnak tűnik.
-
- Alapító tag
- Rádióamatőr hívójel: HG5BMU
- Kapcsolat:
igaz, a "cpm" cikkben hibásan van írva!
A szinkron jel (egy periódus) csak a bevezető tone után van. Nem ismétlődik.
A hangszerkesztő képén bekarikázva látható a szinkron periódus, utána FF byte tehát ez egy adat/program blokk.
A szinkron jel (egy periódus) csak a bevezető tone után van. Nem ismétlődik.
A hangszerkesztő képén bekarikázva látható a szinkron periódus, utána FF byte tehát ez egy adat/program blokk.