ZX Spectrum NEXT

Ismerkedjünk a különféle régiés új Sinclair klónokkal...
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Asimo »

Hát, ha már... akkor én is leírom a magánvéleményem. :)

Nekem tetszik a 3D látványterve a Next-nek, de én sem találom praktikusnak a billentyű-kiosztást. Nagyon büszke voltam magam tinédzser koromban, hogy milyen gyorsan tudok vakon gépelni a 48K-s Speccy-n, de az elmúlt 27 évben már hozzászoktam a normál PC billentyűzethez... :)

Nem tudom, ki hogy van vele, én eredeti HW-t csak szökőévenként egyszer veszek elő. A köztes időszakban beérem emulátorokkal is. PC-n egy Speccy játék elérhetősége a kereséssel, letöltéssel, betöltéssel együtt is egy percen belül van, igazi HW-t ennyi idő alatt össze sem rakok.

Ami ennél fontosabb, én sem rajongok (már) ezekért a továbbfejlesztett Spectrumokért. Egy időben lelkesített, hogy milyen lenne egy sokkal erősebb Speccy, több memóriával, jobb grafikával, jobb hanggal, sprite-okkal stb. De végül is minek? Az eredeti géppel jelentősen romlana a kompatibilitása, mivel visszafelé nem kompatibilisek a rá írt játékok, az elérhetősége pedig nyilván rosszabb mint az eredeti gépeké, ezért valószínűleg hamar érdektelenségbe fulladna. Az már nem egy Spectrum lenne, hanem valami teljesen más, akkor viszont miért kötném magam a Spectrum egyéb korlátaihoz, akkor tudjon mindenben többet... Hoppá, ezt már úgy hívják, hogy PC. Ok, ez már hitvita, ilyeneket a WoS-on is százával lehet olvasni. :)

Az ULA+ is hasonló okokból nem izgat: tudja bármelyik eredeti Spectrum? Nem.

A Vega szerintem egy dobozba csomagolt emulátor. Ha FPGA lett volna benne, mint a C64DTV-ben, akkor többre értékeltem volna. Az a néhány gomb... Akkor már inkább csináltak volna belőle TV-re köthető D-PAD-ot. A C64DTV-ben az volt az izgalmas, hogy annyira kompatibilis volt, hogy még C1541-et is lehetett hozzá illeszteni.

A Vega+ elsőre izgalmas ötlet: hordozható Spectrum. Nyaraláson előkapsz egy régi klasszikust... Ok, de van egy csomó handheld, amin elfutnak emulátorok, de azokon akkor nem csak Speccy-zni lehet. Hm, így már nem is annyira izgalmas...

A Harlequin Chris Smith első próbálkozása volt az ULA és a Spectrum belső működésének megértéséhez. Annak idején követtem a blogját, mivel én is ugyanezzel kísérleteztem itthon. Mikor kiadta a könyvét, azt hittem a folytatás a Harlequin FPGA-ba való integrálása lesz. Ezért a Harlequin-re mint a fejlesztés egy félkész fázisára tekintek, nem jutna eszembe utánépíteni.

Akkor már inkább a Retroleum Nebula ULA köré építenék Z80-ból, SRAM-ból stb egy stabilabb működésű, kisebb fogyasztású de 100%-ban kompatibilis ZX48K-t.

Szóval, engem jobban izgat, hogy mit lehet kihozni az eredeti HW-ből. Ott van pl. Einar Bifrost/Nirvana motorja, amivel multicolor grafikát lehet játékokba tenni. Szerintem az egy igazán remek fejlesztés. Ha másik HW, akkor én jobban elengedem a fantáziámat, de az már egy másik fórum témája, nem Spectrum...

Remélem senkit nem bántottam meg. Max. egy vásárlóval kevesebb. :)
zboszor
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2014.09.29. 19:27

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: zboszor »

A prototípus alaplap.

Ennek is lesz élcsatlakozója, és teljesen kompatibilis. A videóban még külső DivIDE is volt csatlakoztatva.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zboszor 2016.05.03. 05:10-kor.
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Ez a videó szerintem elég meggyőző!
Avatar
mezei
Speccyalista
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:52

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: mezei »

Zozosoft írta:Ez a videó szerintem elég meggyőző!
Persze tényleg meggyőző, úgy tűnik, nem kell tartanunk kompatibilitási problémáktól, ez jó hír. Szép is lesz, jó is lesz, profi munka, határozottan jobbnak tűnik, mint a Vega. Örülök neki, hogy van, aki még foglalkozik ilyen gépek fejlesztésével, meg is érdemli, hogy ebből (sok) pénze legyen, mert hatalmas munka lehet benne. Álljunk a termékéhez pozitívabban!
A dolog szánalmasabb része... Szóval... Bevallom, hogy számomra még akkor is savanyú a szőlő. Nehéz kiiktatni azt a nyamvadt birtoklási vágyat, ha semmi hiba sincs a Nextben, ahhoz valamennyire negatívan kell, hogy lássam. Lehet, hogy ez így egy szimpla önmegtévesztés, vállalom :) Ha nyugati fizetésből élnék, nem is gondolkoznék, biztos beszereznék egyet, amint kapható lesz. Sőt, remélem, hogy néhány honfitársam is megteheti ezt, és beszámol majd a tapasztalatairól. Bár eddig a Vegáról sem olvastam ilyesmit, létezik, hogy Magyarországon senkinek sincs?

M/ZX
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Asimo »

Zozosoft írta:
csege írta:Az a fránya hdmi, az hibádzik csak.
Van rajta.
Azt néztétek, hogy hogyan? Raspberry Pi Zero állítja elő. Tehát HDMI-hez kell a számítógépbe egy nála sokszor erősebb SoC. Akkor minek ez az egész? Az RPi el tud futtatni egy Spectrum emulátort, viszont csak 5 dollárba kerül. Lehet, hogy annó Chris Smith is ugyanerre a következtetésre jutott, ezért került Arm a Vegába?
Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2012.01.06. 12:34

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Pgyuri »

Üdv,

Emulátor kontra igazi ... én is emulátor párti vagyok, CSAK

majdnem elfelejtjük, hogy a Spectrum játékoknak 2 igazi varázsa volt:

1;
A fóliabillenyű, amely teljesen más nyomkodási érzéssel működött, mint a mai billentyűzetek és egyben teljesen más reakcióidőkkel dolgozott, mint ma egy emulátor, ahol emésztőprogramokon megy át minden lenyomott gomb, nem beszélve arról, hogy 10 egyszerre lenyomás felett már zavar is támad az Erőben.

2;
A néha iszonyatos vezérlőgomb kiosztás. Ma át- és keresztbe definiálunk mindent, így egy Jet-Pac egy kézzel lett irányítható, míg eredetiben egy QWERT kiosztás eleve nehezítésre ítélte a játékost és bizony úgy kellett a legjobbnak lenni.

Szépen feledjük, hogy mi volt a jó a Spectrum játékokban és észre se vesszük, hogy ma már nem is azt játsszuk, mint akkor.

Lehet, hogy a NEXT ezt megoldja...de amit igazán el kellene magyarázni ebben a NEXT-ben:

Miért éri meg legyártatni fröccsöntő szerszámokat ilyen várhatóan kis darabszámhoz ? Hogyan lesz ennyi egyedi formájú, feliratú gomb ?

Aki már egyszer is gondolni mert egyedi műanyag bármire, hamar rájött, hogy 10.000 alatt nem éri meg vele foglalkozni. A VEGA mutatja, hogy ez az érték lement 1.000-re, de nem is áll 100 különböző darabból.

Miért éri meg valamit Rasberry Pi Zero felhasználásával fejleszteni, ami ki tudja, hány hétig-hónapig lesz még elérhető ?

A hardver alkatrészek fejlődnek, tűnnek el, újak lépnek a helyükre. Még a Sinclair-nek is sikerült ISSUE problémát csinálnia az ULA verziózgatással, hát akkor miképp bízzunk a NEXT-ben, hogy 10 év múlva is működő, javítható marad, ha már ekkor pénzt beletennénk, értsd 180 font * 395 HUF = 71.100 Ft

Spectrum játékokért több, mint 70.000 Ft ? Bár kvarcjátékért is adnak százezreket, de az már műkincs, nem modern cucc. Tény, hogy a majdnem gombtalan Vegáért is adtak pénzt, ehhez meg legalább bőven jár.

Majd meglátjuk, mi sül ki belőle ...

Pgyuri
buddhasoft
Hozzászólások: 233
Csatlakozott: 2012.01.09. 07:48
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: buddhasoft »

Sziasztok! A design tetszik. A többit majd meglátjuk.
https://www.youtube.com/watch?v=yWnNGDU_IbM

Van mellette és ellene is érv rendesen. Leginkább az nem tetszik benne, hogy nem az enyém.

Nyilván a propelleres verzió is elkészül majd, de már lehet, hogy elkések vele.

https://www.youtube.com/watch?v=0xZJioJN8EM

A Next-é lesz az elsőség. Ez megint a pénzen múlott.
(c) 1986 BUDDHA SoFtWaRe HUNGARY
zboszor
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2014.09.29. 19:27

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: zboszor »

Asimo írta:
Zozosoft írta:
csege írta:Az a fránya hdmi, az hibádzik csak.
Van rajta.
Azt néztétek, hogy hogyan? Raspberry Pi Zero állítja elő. Tehát HDMI-hez kell a számítógépbe egy nála sokszor erősebb SoC. Akkor minek ez az egész? Az RPi el tud futtatni egy Spectrum emulátort, viszont csak 5 dollárba kerül. Lehet, hogy annó Chris Smith is ugyanerre a következtetésre jutott, ezért került Arm a Vegába?
A HDMI licensz rengeteg pénzbe kerül, ami kis darabszámú eszköznél lényegesen megdrágítaná a végfelhasználói árat. Az RPi0 nagy darabszámú és már kész eszköz, annak az ára eleve tartalmazza a HDMI licenszköltség rád eső részét, és józan ésszel megközelítve jogi kiskaput is ad a Nextrum fejlesztéséhez, bár tudjuk hogy a jog minden csak nem józan ész.
Avatar
Asimo
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2012.01.09. 17:49

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Asimo »

zboszor írta:A HDMI licensz rengeteg pénzbe kerül, ami kis darabszámú eszköznél lényegesen megdrágítaná a végfelhasználói árat. Az RPi0 nagy darabszámú és már kész eszköz, annak az ára eleve tartalmazza a HDMI licenszköltség rád eső részét, és józan ésszel megközelítve jogi kiskaput is ad a Nextrum fejlesztéséhez, bár tudjuk hogy a jog minden csak nem józan ész.
Ugyanígy az USB is licenc köteles, van éves fee. A megoldás az volt, hogy olyan illesztő áramkört kellett venni, ami már tartalmazza a licenc díjat is. De megértem, ha ez az optimális megoldás az árat/fejlesztési időt figyelembe véve. Csak nekem fura, hogy egy 3.5 MHz Spectrumhoz kell egy 1 GHz-es számítógép, hogy legyen video kimenete... miközben az 1 GHz-es számítógép az összes feladatot el tudná végezni, és megoldottuk a HW-t 5 dollárból. :) Ha bedobozolom, akkor mi a hozzáadott értéke annak, hogy belül a Z80+ULA FPGA-n fut és nem ARM-on?

Ez kb. olyan, mint mikor valaki újraépít egy pénzbedobós játékgépet (coin-op arcade). Van aki felkutatja az eredeti NYÁK-ot, CRT monitorral rakja össze stb. Valaki pedig a furnérdobozba rak egy LCD monitort meg egy PC-t MAME-val. Kívülről talán meg sem lehet mondani, hogy mi a különbség, de utóbbi lehet, hogy egyszerűbb, olcsóbb és nem csak egy játékot tud, hanem az összes elérhető... Sőt, van utángyártott áramkör is (gondolom FPGA-val) 20.000 - 40.000 Ft-ért 60 - 900 db játék van benne, még PC sem kell...

Szóval nekem mint hobbi építőnek érdekes kihívás, elbíbelődnék az IC-kkel, de felhasználóként nem adnék érte 70.000 Ft-ot. Ennyiért már veszek egy alig használt Core i5-ös PC-t 4GB RAM-mal, SSD-vel. :)

Egy másik hasonlattal élve: egy fillért nem adnék egy kész vasút terepasztalért, de annak idején édesapámmal egy évig építettünk egyet. Egy kész terepasztal több százezer forint is lehet, annyit nekem nem érne, de egy év alatt valószínűleg én is beletolnék nem kevés pénzt... de azt én csináltam, magamnak. Mondjuk miután elkészült, már csak a baj volt vele: nagy volt, nem fért el sehol, már nem volt benne kihívás, nem sokat vettük elő...

Amúgy, a Next alapját képező TBBlue projekt elérhető itt:
http://oldplayers.com.br/wp/2015/02/14/projeto-tbblue/
http://oldplayers.com.br/wp/computadore ... abs-v1-02/

Google translate-ra szükség lesz. Angolra jobban fordít, mint magyarra...

Itt vannak fenn az utánépítéshez szükséges fájlok (Eagle fájlok, Altera FPGA bináris...)
https://drive.google.com/file/d/0B5wpc_ ... lyQmM/view
Avatar
Zozosoft
Speccyalista
Hozzászólások: 805
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:03
Kapcsolat:

Re: ZX Spectrum NEXT

Hozzászólás Szerző: Zozosoft »

Áhá így értem! Mondjuk nekem egyáltalán nem hiányzik a HDMI.
Úgy lenne jó, ha lehetne választani, hogy csak alaplap (ugye a videóban szó volt arról, hogy belemegy 48-as házba), HDMI-vel vagy anélkül, teljes gép, HDMI-vel vagy anélkül.
Válasz küldése

Vissza: “Klónok háborúja”