ZX Über interface

Mindenféle hardver tuning, ötlet ZX81-hez, ZX Spectrum-hoz régről és napjainkból...
kpbendi
Speccyalista
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2012.01.09. 14:42

ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: kpbendi » 2012.01.10. 17:42

Hello!

Azon agyaltam - szigorúan csak elméleti alapon -, hogy lehetséges -e egy mikrokontroller alapú általános interface építése spectrumhoz. Olyasmire gondolok, hogy ugyanaz a hardver programozástól függően lehetne hangkártya, floppy illesztő, joystick interface, sd kártya illesztő, ethernet vagy wifi adapter, stb. Esetleg lehetne ugyanazon a hardveren emulálni is perifériákat, mint pl. Zx Interface 1. Kicsit hasonló lehetne a rendszer, mint amilyen pl. az arduino project, ahol van egy alap és azt lehet kiegészíteni különbözö "shieldekkel".
Minden interface megvalósítása nyilván irdatlanul sok munka lenne, az a kérdés, hogy egy általános célú hardverrel le lehet-e tenni egy fejlesztőkörnyezet alapjait, vagy maga az elképzelés eleve értelmetlen.

Bendi

Avatar
Bali
Site Admin
Hozzászólások: 2165
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: Bali » 2012.01.11. 14:53

Szia!

Szerintem ez Buddha és Cözi témája lehet... Gondolom egy ilyen propellerrel megvalósítható lehetne és funkciótól függően lehetne programozni a properrer chipet.
Az mondjuk kérdéses, hogy lehet-e ilyen konkrét panelt csinálni?

üdv,
Bali
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft

buddhasoft
Speccyalista
Hozzászólások: 237
Csatlakozott: 2012.01.09. 08:48
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Kapcsolat:

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: buddhasoft » 2012.01.17. 18:18

Szerintem is kitűnően megoldható propellerrel. Nem is maga a chip lenne a probléma igazán, hanem a számos tudás kicsatlakoztatása a gépből. Erre van esetleg ötlet?
A propellerrel az alábbi feladatok simán megoldhatóak - van is rá elemkönyvtár és példaprogram:

- AY hangchip emuláció - ehhez nyilván egy sztereo kimenet szükséges és/vagy erősítő/hangszóró
- Video kimenet - ez egy sima kompozit kimenet RCA csatlakozóval - persze engem az is érdekelne, hogy a speccy oldaláról mi adná az infót hozzá, ki írná meg a Z80-as felét.
- billentyűzet illesztés: fóliablillentyű (külső) - simán működik, illetve PS2 is.
- VGA kimenet 640x480 simán, 1024x768-hoz már RAM és egyéb kiegészítő is kell
- gamepad port
- SD kártya csatlakozás
- USB csatlakozás
- TCP/IP (LAN)
- PS2 egér
- LCD kijelzők 1x16 2x16 4x20 karakteres
- mikrofon bemenet
... határ a doboz mérete :)
Áramfelvételről: Az általam épített épületfelügyeleti modul aránylag "nagy" fogyasztású, ha minden relé húz 185mA a fogyasztás, maga az alap propeller panel 25-30mA .
(c) 1986 BUDDHA SoFtWaRe HUNGARY

buddhasoft
Speccyalista
Hozzászólások: 237
Csatlakozott: 2012.01.09. 08:48
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Kapcsolat:

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: buddhasoft » 2012.01.17. 18:22

Annyi kiegészítésként még. Ezt a tudást a speccy nélkül, de speccy emulációval is el lehet érni. Én inkább ebbe az irányba indultam, mert túl sok a buktatója a szeretett gépünknek: pld tápcsatlakozás, melegedés, billentyűzet, ciripelés stb - ettől még szeretjük. Ha azonban egy Über interfacet - csinál az ember hozzá - a gép már nem lesz ugyanaz, hiszen gondolj bele ps2 billentyűzet és vga monitor, SD kártyán a progik - mi marad a Speccyből? Válaszolnék is: maguk a programok....
(c) 1986 BUDDHA SoFtWaRe HUNGARY

kpbendi
Speccyalista
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2012.01.09. 14:42

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: kpbendi » 2012.01.19. 00:06

Az egész általános interface ötlete onnan jött, hogy a spectrum utóéletének szerves része, hogy lelkes amatőrök igyekeznek újabb és újabb modern eszközöket hozzáilleszteni. Részben praktikus okokból, részben a kihívás kedvéért.
Először voltak a floppy illesztők, majd jött az IDE hdd, aztán CF, USB pendrive, SD és így tovább. A probléma az, hogy ahogy elavultak a PC-s eszközök, úgy vesztették el értelmüket a hozzájuk fejlesztett interfacek. Pl. egy CD-ROM illesztő speccyhez szuper dolog volt 97-ben, ma már viszont semmire sem jó: a CD-ROM-ot nosztalgiában veri a Microdrive, praktikusságban meg az SD kártya.
Ez nem lenne nagy gond, amíg egy fejlesztés megmarad az öncélú hobbiproject szintjén. Amikor viszont szélesebb felhasználói tábora is akad, mint pl. DivIde, akkor felmerül, hogy valami olyan eszköz kellene, ami nem avul el az adott csatlakoztatni kívánt eszközzel együtt, így érdemes nagyobb példányszámban gyártani. A másik gond a hobbifejlesztésekkel, hogy ahány ember, annyi megoldás, amik mind konkurálnak egymással. Egy általános hardverrel viszont egy mederbe lehetne terelni a fejlesztéseket és így nem egymás alternatívái, hanem kiegészítői lennének. A harmadik probléma, hogy mivel a speccy fejlesztéseket senki sem csinálja főállásban, az eszközök jövője erősen az alkotója magánéletének függvénye. Egy általános projectet viszont ott lehetne folytatni, ahol a másik abbahagyta.
Ehhez persze az kellene, hogy az általános interface személyre szabható és különösebb hardver módosítás nékül tovább fejleszthető legyen.
A csatlakozásnál tehát valami olyasmire gondoltam, hogy lenne egy általános felület, amihez külön lehetne fejleszteni átalakítókat. Kb mint az iPad-nél: ahelyett, hogy belepakoltak volna hdmi-t, usb-t, sd kártya olvasót, inkább csináltak egy általános csatlakozófelületet, a többit pedig megoldották átalakítókkal. Ha nem kell hdmi kimenet, akkor nem veszel hozzá.
Maga az interface egy szabvány dobozba kerülhetne, nem is lenne több egy fejlesztő környezetnél, a különböző csatlakozók pedig már külön fejlesztések lehetnének.
Tehát egyáltalán nem kell egy dobozba VGA-t, USB-t, nemtommit pakolni, csak a lehetőségét kell megteremteni, hogy egy olcsón előállítható átalakítóval és az interace programozásával meg lehessen oldani a különböző eszközök csatlakoztatását.
Persze felmerül a kérdés, hogy ha külön kell a csatlakozókat fejleszteni, akkor nem jutunk-e vissza az eredeti élcsatlakozóig? Szerintem nem, mert egyrészt így a munka jelentős része a hardver tervezésről áttevődne a programozási oldalra. Másrészt pedig az átalakítók hardveres fejlesztését lényegesen meg lehetne könnyíteni, mint ha eleve az élcsatlakozóhoz kellene fejleszteni, harmadrészt a munkát jobban meg lehetne osztani.

buddhasoft
Speccyalista
Hozzászólások: 237
Csatlakozott: 2012.01.09. 08:48
Tartózkodási hely: Biatorbágy
Kapcsolat:

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: buddhasoft » 2012.01.23. 16:40

Hát igen.... A probléma az általános csatlakozásokkal - hogy csatlakozó kell hozzá. Steve Jobs magasról tett arra, mennyire lesz strapabíró az Ipod. Ha valaki megvette és használja majd vigyázzon rá. Ugyanez volt a baj az élcsatlakozóval is - csak az akkori technikával még rosszabb volt a helyzet. bármikor megmozdítasz egy ilyen csatlakozót - gond lehet. Ma annyiban változott a helyzet, hogy leginkább a hot-plug eszközök terjedtek el - éppen azért mert be-ki lehet huzigálni - büntetlenül. Nem tudom mennyire olvastad, írtam másutt hogy tervezés alatt van egy retro típusú gépekhez illeszkedő "magnó" ami tulajdonképpen nem az teljesen, hiszen egy fia mozgó alkatrészt sem tartalmaz. Ebben van egy SD foglalat és a spectrum tápjáról (felfűzve) menne. Annyira minimális az áramfogyasztása, hogy emiatt az eredeti táp is elbírja. Sajnos eddig a mérete is retróra sikeredett, mert a 2x16 karakteres LCD és a működtető gombok miatt emberi léptékűnek: láthatónak és kezelhetőnek kell lennie. Lehet persze összébb zsúfolni drágább gyártástechnológiával, de éppen azt szerettem volna, hogy ez még házilag is megépíthető, bütykölhető legyen. Ez az interfész csak audio lejátszásra és - nagyon fontos - felvételre lesz alkalmas. A SPectrumnak mindig ez volt az achillesze - a háttértár. Ha SD-re kerülne a felvett tartalom is, könnyebben hordozható lehetne. Miért más ez mint a találkozón látott csipogók? Ez full digitális. Azaz az eredeti csipogást dekódolná illetve kódolná, így mindig tökéletes lehetne a hang. A kvarcnak köszönhetően pedig nyilván nem lenne "nyávogás" effektus. Az egyetlen dolog, amin még vaciláltam, az az LCD, mert ha lecserélném érintőképernyőre, nem kellenének a gombok - kisebb lehetne a méret. Sajnos ebben az esetben viszont bonyolultabb a programozás.
(c) 1986 BUDDHA SoFtWaRe HUNGARY

kpbendi
Speccyalista
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2012.01.09. 14:42

Re: ZX Über interface

Hozzászólás Szerző: kpbendi » 2012.01.23. 19:32

A digitális magnó ötlete remek és hasonlóan szuper ötleteket olvastam több helyen. Ezért merült fel, hogy ha van egy alap fejlesztőkörnyezet egy kellően erős mikrokontrollerrel, x mennyiségű srammal, stb. megtámogatva és van hozzá egy általános csatlakozó felület, akkor nem egyedi fejlesztések keringenének, hanem lenne egy közös alap, ahonnan mindenki el tud indulni és a fejlesztők segíthetnék egymást. A csatlakozást meg lehetne oldani "belülről" is, azaz nem kell mondjuk egy újabb élcsatlakozóra és külsőleg rádugott dobozokra gondolni. Kb. úgy is meg lehetne oldani, mint az arduino rendszert, ahol van egy alap nyák és hozzá lehet illeszteni különböző shieldeket. Így aki mondjuk joystic interface-t fejleszt, az egy joystick illesztő shieldet készít, amin jó eséllyel csak egy joystick dugalj lenne, a többit megoldaná a mikrokontroller programozásával. Ha pedig interface 1 emulátort készítenek, akkor a shielden ott lenne a serial port, két jack a hálózatnak, meg a microdrive csatlakozó, de a lényegi részt itt is a mikrokontroller végezné. Így végeredményben nem egyetlen "ZX Über interface-ről" lenne szó, hanem sok kis mutációról különböző csatlakozókkal és dobozolásokkal.
Pl. egy floppy interface-t építeni spectrumhoz nem kispályás feladat, de ha van egy hardver alap, amihez "csak" a csatlakozó megfelelő lábait kell hozzákötni a mikrokontroller megfelelő portjaihoz és a többit a mikrokontrollere feltöltött programmal lehetne megoldani úgy, hogy a spectrummal való kommunikációt az alaprendszer már valamilyen módon kezeli, akkor máris több eséllyel indulhatna neki valaki egy ilyen projectnek. Ettől még a feladat nyilván nehéz lenne, de az ugyanolyan alapot használó fejlesztőktől máris több segítséget kaphatna, mintha a nyák tervezésétől kellene elkezdenie az egészet.

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég