Code Masters - The CD Games Pack

Beszélgessünk érdekesebb Spectrum programokról...
a_petri
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2013.05.29. 19:09

Re: Code Masters - The CD Games Pack

Hozzászólás Szerző: a_petri » 2014.01.26. 23:21

PROJEKT ELŐMENETELI JELENTÉS #1:

1. fázis: Teljesítve.

Elkészítettem az alábbi kábelt, illetve ennek csak a felét - az 1-es lábhoz tartozó tranzisztort és ellenállásokat elhagytam (a Spectrumos CD Games Pack a joystick portnak csak a 6-os lábát használja, de a C64-es és Amstrad CPC-s verzióhoz is ugyanazt a kábelt adták, és azok használják az 1-est is).
Ez a kábel a Kempston joystick port 6-os lábát rángatja le a földre (feltételezi, hogy a joystick port 8-as lába GND-re van kötve, a tényleges joystick-bemeneteken pedig felhúzó ellenállás van).


2. fázis: Teljesítve. Siker = 0.

Kipróbáltam a kábelt, a -1. fázis során előkészített CD-lejátszót és a joystick-illesztőket.
A dr. Pete László-féle illesztővel odáig sikerült eljutni, hogy a játékokat tartalmazó audiotrackek elején néha megjelent a magnós szinkronhangnak megfelelő jellegű bordercsíkozás egy-egy másodpercre, aztán eltűnt és visszaállt a lassú kék-sárga bordervillogásra (ami az alaphelyzet, ha nincs bemenő jel - ugyanúgy, mint a magnóról való töltésnél). A másik két, joystickkal működőképes illesztő esetén a border meg se nyikkant - stabilan fehér maradt.

Következtetések:
- a másik két illesztőnél (Microteam-féle utánépített Multiface, ill. DK'tronics Dual Joystick Interface) nyilván nem a fent említett módon van kialakítva a joystick-bemenet, tehát az én kábelemhez nem jók;
- a CD-lejátszóm kimeneti jelszintje valószínűleg kevés (pedig a Spectrum magnóbemenetéhez elég volt).


2/a. fázis: Teljesítve. Siker = 1/2.

Előszedtem a rendszeresített Spectrum-programbetöltő magnómat, és beiktattam a CD-lejátszó és a Spectrum közé mint erősítőt.
Ennek hatására már elindult a gyorstöltő rutin (a játékokat tartalmazó trackek elején szinkronhang-bordercsíkok, egy rövid, kb. normál magnó jellegű adatblokk, majd az ultragyors töltésre utaló "hajszálcsíkos" border), de 10-15 másodperc múlva mindig elakadt a töltés (visszajött a lassan villogó border, és a következő track elején ismét elindult a gyorstöltő).

Következtetés: a magnóm öreg, a hálózati tápja igen-igen brummos - a kazettáról történő betöltést ez nem zavarja, de a kábelben levő tranzisztort valószínűleg az 50 Hz-es brumm is billegteti soron kívül, ami nem jó.


2/b. fázis. Teljesítve. Siker = 3/4.

Titkos raktáramból előszedtem egy régi "pléjgombos" CD-meghajtót, és elláttam árammal. Ezen még potméterrel tekergethető a fülhallgató-kimenet hangereje - és van is ereje neki -, ellenben kissé kényelmetlen a használata (kijelzője ugye nincs; track csak előre léptethető; nincs PAUSE, csak STOP, ami visszaugrik az aktuális track elejére; kell hozzá PC-táp).
Viszont működik vele a CD Games Pack! Korrektül betöltődnek a játékok két darabban (két ultragyors blokk - képernyőkép, majd maga a játék), és a játék indítása után a Q+U+I+T gombokat megnyomva ismét lassan kék-sárgán villogni kezd a border, és lehet tölteni másik játékot! (Jó, néha-néha elszáll az utólag betöltött játék

Következtetések:
- A CD Games Pack-hoz még nagyobb analóg jelszint kell, mint a Spectrum magnóbemenetéhez (a hordozható CD-lejátszót az EAR bemenetre kapcsolva úgy is betöltődik az 1-es track, hogy a Spectrum belső hangszóróján nem hallható a csirpegés; a CD-meghajtóról töltve már hallani, de halkabban, mint a magnóról).
- Próbálok keríteni valami műszert és megmérni a tesztelt készülékeimen a kimeneti szintet.
- Ha már tudom, mekkora jelszint kell, talán lehet gondolkodni valami elemes erősítőn...
- Sajnos a lényegi kutatási feladathoz, miszerint mi lehet vajon a gyári kábel belsejében, sokkal közelebb nem jutottam. Az eredeti kábel ugyebár működik Sinclair joystick-illesztővel, ill. +2-es Spectrumokkal is - ezekben a 8-as láb nem a földre van kötve, +5V pedig nincs.

Avatar
Pgyuri
Alapító tag
Hozzászólások: 541
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:34

Re: Code Masters - The CD Games Pack

Hozzászólás Szerző: Pgyuri » 2014.01.26. 23:50

Üdv!

No, ez igen! Szépen haladsz és érdekes is a téma. Kicsit kockázatos húzásnak érzem ezt a CD pack-ot a Code Masters-től, mivel ezek szerint a CD lejátszótól és magától a joystick illesztőtől is függ, hogy működik-e. Ismerve az akkori kor "értelmi szintjét" (lásd Spectrum Világ levelezési rovat, de valószínűleg ez kint is hasonló IQ-val zajlott), kaphattak bőven hideget-meleget.....vagy nem adtak el belőle eleget (jé, rímelt..).

Folytasd a kutatást, mert ha 5V nem áll rendelkezésre a +2-es gépeken, akkor mást rejthet az a kábel...

Pgyuri

Avatar
Bali
Alapító tag
Hozzászólások: 2334
Csatlakozott: 2012.01.06. 13:34
Tartózkodási hely: Budapest III.
Kapcsolat:

Re: Code Masters - The CD Games Pack

Hozzászólás Szerző: Bali » 2014.01.26. 23:56

Gratula az eddigiekhez, mivel nekem ugye van egy gyári kábelem illetve többféle joy illesztőm, így azokon mind letesztelem a CD packot, aztán, ha kell odaadom a kábelt esetleges mérésekhez. A DK'tronics dual illesztő véletlenül nem egy sinclair és egy kempston portot tartalmaz?
-= Bali =-
(c) 1983-2017 Evil-Soft

KerLaci
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.01.11. 18:49

Re: Code Masters - The CD Games Pack

Hozzászólás Szerző: KerLaci » 2014.01.27. 08:09

Szevasztok!

"...de a C64-es és Amstrad CPC-s verzióhoz is ugyanazt a kábelt adták...."

Bocsi, a C=64-hez IC-s illesztőt adtak. Egy kis panelen, amit a magnó helyére lehet illeszteni, és egy RCA aljzathoz lehet csatlakoztatni a CD lejátszót. Nekem az van.

üdv: Kerlaci

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég